Οι 4 τύποι ανθρώπων που μισούν και κατακρίνουν και πώς να τους διαχειρίζεσαι…

0

Οι 4 τύποι ανθρώπων που μισούν και κατακρίνουν και πώς να τους διαχειρίζεσαι…

 

 

Δυστυχώς οι κατινιές, τα πισώπλατα μαχαιρώματα , το κουτσομπολιό, το ‘θάψιμο’, οι ψευτο-κολακείες ή ακόμα και το bullying δεν περιορίζονται μόνο στον κόσμο των παιδιών και των εφήβων. Και στους ενήλικες βλέπουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές είτε είναι στο φιλικό, στο οικογενειακό, είτε στον εργασιακό μας χώρο.

Η ζηλιάρα φίλη
Είναι εκείνη που θέλει να περιστρέφεται γύρω σου για να ξέρει τι γεγονότα παίζονται στη ζωή σου. Συχνά ισχυρίζεται ότι θέλει το καλύτερο για σένα, αλλά όταν σου συμβεί κάτι ευχάριστο θα βρει να σου πει ένα σωρό αρνητικά σχόλια. Αν θα πάρεις προαγωγή θα σου πει: «Όοοο τώρα δε θα βλέπεις καθόλου τον άντρα σου. Να είσαι προσεκτική γιατί όλες περιμένουν σαν αρπακτικά να στον πάρουν». Έχασες 10 κιλά, θα σου πει: «Ωραία, αλλά μην πετάξεις τα παλιά σου ρούχα γιατί σε περίπτωση που τα ξαναπάρεις δε θα έχεις τι να φορέσεις». Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς τη ζηλιάρα φίλη σου είναι να την αντιμετωπίσεις μόλις κάνει το αρνητικό σχόλιο. Εμείς διδάσκουμε στους ανθρώπους πώς να μας φέρονται. Εμείς τους δείχνουμε τα όριά μας. Αν επιτρέψεις σε κάποιον να σου ρίχνει τις λάσπες του , θα συνεχίζει να το κάνει. Ρώτα την τι συμβαίνει στη ζωή της και την έχει οδηγήσει να ακολουθεί αυτή τη μίζερη και αρνητική τακτική. Δείξε κατανόηση, αλλά πάρε τις αποστάσεις σου σε περίπτωση που συνεχίζει με την ίδια συμπεριφορά.

Οι παθητικά επιθετικοί συνάδελφοι
Ο χώρος εργασίας είναι μια φωλιά δράματος. Δε φτάνει που οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν για αρκετές ώρες την ημέρα σε έναν χώρο , πρέπει να είναι κι από πάνω ευγενικοί και πολιτισμένοι. Σε αυτόν τον χώρο λοιπόν θριαμβεύει η υπονόμευση, η ευνοιοκρατία και ένα μείγμα από προσωπικότητες όλων των ειδών. Και στην κορυφή όλων αυτών κυριαρχεί η αποφυγή οποιασδήποτε αντιπαράθεσης. Δεν μπορείς να πεις σε κανέναν τι σκέφτεσαι γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μια παθητική επίθεση όπως αλλοπρόσαλλες διαθέσεις ( τη μια μέρα είναι κρύοι και παγωμένοι και την άλλη μέρα είσαι η καλύτερή τους φίλη) , αναβλητικότητα, αδράνεια, απροθυμία συνεργασίας, μεσοβέζικες λύσεις ή ακόμη και σαμποτάζ. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς τους παθητικούς επιθετικούς συναδέλφους σου είναι να συναντηθείς μαζί τους μετά το γραφείο. Να έχεις μια ουδέτερη στάση και στη συνέχεια να εξηγήσεις ότι σου αρέσει να μην σπαταλάς το χρόνο σου σε προβλήματα αλλά σε λύσεις. Επίσης να αναφέρεις πως αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να υπάρχει αρμονία μεταξύ των συναδέλφων, ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία και σεβασμός. Με αυτόν τον τρόπο μόνο θα μπορέσει να τονωθεί η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα.

Ο/η ξερόλας της οικογένειας
Τα ξέρουν όλα και σου μιλάνε λες και μόλις εχθές αποβιβάστηκες από το διαστημόπλοιο ενός άλλου πολιτισμού. Πολλές φορές έχεις την εντύπωση ότι νομίζουν πως είσαι ανίκανη ή ανήμπορη να κάνεις βήμα χωρίς την πολύτιμη τους συμβουλή. Λένε πως θέλουν να σε δουν να διαπρέπεις, να ευημερείς , να είσαι υγιής και ολοκληρωμένη, ωστόσο επικεντρώνονται σε όλα όσα δεν πάνε καλά στη ζωή σου. Να θυμάσαι πως τα συγγενικά πρόσωπα ή οι άνθρωποι στο κοντινό σου οικογενειακό περιβάλλον δεν έχουν καμία χρησιμότητα αν συμπεριφέρονται κατά αυτόν τον τρόπο. Όσο πιο ανεξάρτητη γίνεσαι, όσο περισσότερο ακμάζεις και ευημερείς , τόσο περισσότερο θα ψάχνουν για ψεγάδια πάνω σου και στη ζωή σου. Ως αδιάλλακτοι, δογματικοί και επικριτικοί, στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξή σου. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείς τον αυταρχικό και δικτατορικό τους χαρακτήρα είναι να βάλεις όρια στην επικοινωνία. Αποφάσισε τι θα μοιράζεσαι μαζί τους και αν χρειαστείς κάπου βοήθεια να είσαι εσύ εκείνη που θα τους δείξει τον τρόπο που τη χρειάζεσαι.

Ο εκμεταλλευτής σύντροφος
Αισθάνεσαι φυλακισμένη στη σχέση σου; Σε μειώνει όταν δε συμπεριφέρεσαι ή δεν κάνεις τα πράγματα έτσι όπως θέλει εκείνος ; Αισθάνεσαι ότι χάνεις τον εαυτό σου καθώς προσπαθείς να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για να τον ικανοποιήσεις; Όταν το άτομο που ισχυρίζεται ότι μας αγαπάει είναι εκείνο που μας κρίνει, μας μειώνει και μας χειραγωγεί, αυτό μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθησή μας. Βεβαιώσου ότι έχεις καταφέρει να έχεις τα δικά σου ενδιαφέροντα, τους δικούς σου φίλους και να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και σε γεμίζουν. Μην αφήνεις κανέναν να σε θεωρήσει υπεύθυνη για τη δική του ευτυχία. Δε γεννήθηκες για να είσαι το τζίνι κανενός. Είναι δική του δουλειά να φροντίσει για την ευτυχία του όπως είναι και δική σου δουλειά να φροντίσεις για τη δική σου ευτυχία.

 
ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ
«Life Coach Γυναικών»
Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ.