Ο Φεμινισμός τελικά κάνει καλό ή κακό στις σχέσεις;…

0

της Βίκυς Τσώκου,
Όταν ακούμε τη λέξη φεμινισμός οι εικόνες  που μας έρχονται  στο μυαλό είναι καμένα σουτιέν, γυναίκες που δεν χρειάζονται κανέναν για να σταθούν στα πόδια τους, που είναι αυτάρκεις…

και μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τους χωρίς να έχουν ανάγκη κανέναν άντρα.  Γυναίκες που έχουν φορέσει πανοπλίες για να προστατέψουν τον συναισθηματικό τους κόσμο διότι έχουν απογοητευτεί ή προδοθεί.

Η ιστορία έχει δείξει ότι πράγματι οι γυναίκες έχουν προδοθεί ,εγκαταλειφθεί και κακομεταχειριστεί  όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό, Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο που αποφασίζουν να είναι ανεξάρτητες  και να κρατάνε τη ζωή στα χέρια τους ώστε να μην εξαρτώνται από κανέναν –ειδικά άντρα.

Το λυπηρό όμως είναι ότι μια γυναίκα σήμερα θεωρείται δυνατή και ανεξάρτητη όταν βάζει κάθε άντρα στη θέση του, τον υποβιβάζει και τον ευνουχίζει δείχνοντας ότι   έχει περισσότερα ‘μπαλάκια’ από εκείνον και κάνοντας τον να πληρώσει για όλες τις αμαρτίες κάποιων άθλιων προγόνων μας ή κάποιον άλλων άθλιων τραμπούκων  σε τριτοκοσμικές χώρες που χειρίζονται τις γυναίκες σαν αντικείμενα.  Θεωρείται ανίσχυρη και αδύναμη όταν υποστηρίζει και στηρίζει τον άντρα της, τον σέβεται, τον εκτιμά και τον εμπιστεύεται. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Το να κάνουμε επίδειξη της δύναμης και της ανεξαρτησίας μας,  κάνει τους άντρες να πιστεύουν ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι στη ζωή μας, ότι δεν θα σεβαστούμε τις απόψεις τους και δεν θα εμπιστευόμαστε την ικανότητά τους να διαχειρίζονται προβλήματα  και καταστάσεις. Η φύση του άντρα είναι να προστατεύει και να παρέχει για την γυναίκα που αγαπάει και κανένας αληθινός άντρας δεν θα επέτρεπε σε μια γυναίκα να τον εξουσιάζει, να τον υποβιβάζει ή να αμφισβητεί τον ανδρισμό του, την ικανότητά του να παρέχει και να είναι χρήσιμος στη ζωή της. Πολλές φορές οι γυναίκες λέμε: «οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές και ανεξάρτητες γυναίκες». Αρχικά κανένας άντρας δεν φοβάται μια γυναίκα, την αποφεύγει. Έχει διαφορά. Και αποφεύγει εκείνη που ανέφερα παραπάνω.

Η ερμηνεία που δίνουμε στην ‘δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα ‘ είναι μια γυναίκα που τα κάνει όλα μόνη της, άσχετα αν μετά είναι εξουθενωμένη και δεν ορίζει το κορμί της και το πνεύμα της. Αν ένας άντρας αισθανθεί ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνες μας, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μείνει για πολύ καιρό κοντά μας. Γιατί; Επειδή εμείς είμαστε ο άντρας της ζωής μας. Και γιατί να κάτσει να ανταγωνιστεί έναν άλλον άντρα που βρίσκεται στο σώμα μιας γυναίκας; Δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Είναι ωραία να είμαστε δυναμικές και ανεξάρτητες στην κοινωνία. Εκεί έξω στον τρελό και άνισο κόσμο της εργασίας. Όμως στις σχέσεις μας είναι καλό να διοχετεύσουμε τη δύναμή μας στο να δείξουμε σε έναν άντρα ότι είναι επιθυμητός στη ζωή μας, ότι είναι ικανός και χρήσιμος.

Χωρίς ΑΥΤΗΝ την δύναμη οι άντρες νιώθουν χαμένοι. Όπως λέει και το τραγούδι του James Brown “It’s a Man’s World”: ο κόσμος είναι ανδροκρατούμενος, αλλά δεν θα ήταν τίποτε χωρίς τη Γυναίκα. Τόση δύναμη έχουμε ήδη. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον.

Είναι αλήθεια ότι η γυναίκα σήμερα μπορεί να έχει και τον ρόλο του άντρα και να έχει τα καθήκοντα και της υποχρεώσεις μια γυναίκας , αλλά η ερώτηση είναι: θα έπρεπε πραγματικά να το κάνει; Ποιο είναι το νόημα και ποιος ο λόγος να αποδείξουμε στον κόσμο ή σε οποιονδήποτε άλλον ότι είμαστε δυναμικές και ανεξάρτητες αναλαμβάνοντας περιττούς και άσκοπους ρόλους εξαντλώντας τους εαυτούς μας; Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν δημιουργηθεί  ως ισότιμοι , απλά με διαφορετικές δυνατότητες  που αλληλοσυμπληρώνονται. Ποιος είναι ο λόγος και ο σκοπός στο να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον; Δεν υπάρχει κανένα έπαθλο το οποίο θα κερδίσουμε, πιστέψτε με. Το μόνο που θα κερδίσουμε είναι κούραση, εξάντληση και δυσαρέσκεια.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες έχουν τον ρόλο τους σε μια σχέση ώστε να ανθίσει και να ακμάσει.  Τόσο οι μεν όσο και οι δε θα ήταν πιο ευτυχισμένοι αν επανεξέταζαν τον ρόλο που παίζουν στη σχέση ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που είτε μας αρέσει είτε όχι, την έχει δημιουργήσει η φύση, και την έχει δημιουργήσει ισότιμα και με απόλυτη νομοτέλεια.

Όπως το πιάνο και η κιθάρα είναι δύο διαφορετικά μουσικά όργανα , όταν συγχρονίζονται η μουσική που βγαίνει είναι υπέροχη. Έτσι γίνεται και με τον άντρα και τη γυναίκα στις σχέσεις. Ο συγχρονισμός και η αποδοχή ότι ο καθένας θα βγάζει τη δική του μελωδία είναι το παν.

 

Αν θέλετε να μάθετε:

Γιατί σήμερα, οι γυναίκες που κάνουν καριέρα, είναι ανεξάρτητες και δυναμικές, φροντίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση και έχουν περισσότερες εμπειρίες πάνω στο σεξ, είναι πιο μόνες και πιο απελπισμένες από ποτέ;

Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι οι σχέσεις σας καταλήγουν να γίνονται πεδίο μάχης;

Για ποιο λόγο οι διαμάχες σας είναι άνισες, παρόλο που η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα θεωρείται δεδομένη

Ποιοι είναι οι λάθος κανόνες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι σημερινές σχέσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο δύσκολες;

Υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι ώστε οι σχέσεις να γίνουν επιτέλους ολοκληρωμένες και απολαυστικές;

Δείτε ΕΔΩ το βιβλίο της Βίκυς Τσώκου: ‘Είμαστε Γυναίκες, ρε γαμώτο, Και Μπορούμε Καλύτερα!’

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...