Light συνταγές που θα σερβίρεις το απόγευμα με καφέ ή τσάι

0

Γλυκά παξιμάδια με καρύδια, αγγλικά απολαυστικά scones, κυβάκια αφράτου κέικ τυλιγμένα σε ινδική καρύδα, αλλά και tea sandwiches , όλα με λιγότερες από 140 θερμίδες για να απολαμβάνεις χωρίς ενοχές.
karydopitakia-paximadakia-karidi_s_530_530

Tραγανό παξιμάδι για να βουτήξεις στο καφεδάκι σου είναι πάντα η γλυκιά σου απογευματινή αμαρτία. Αυτά τα παξιμάδια γίνονται με αρωματικό πορτοκάλι, γαρίφαλο και καρύδια. Αντικαθιστούμε μέρος της ζάχαρης με μέλι και το βούτυρο με ελαιόλαδο για να είναι πιο κατάλληλα για την υγεία σου.
Θερμίδες 140

Συστατικά

  • 200γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι
  • 3 αυγά
  • Το ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. Baking powder
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1.Κοσκίνισε το αλεύρι και ανακάτεψε με το baking powder.
  • 2.Βάλε στο μίξερ το λάδι, το μέλι και τη ζάχαρη και χτύπησε στη δυνατή σκάλα να λιώσει η ζάχαρη και να ενσωματωθεί το μέλι. Πρόσθεσε τα αυγά ένα, ένα και συνέχισε το χτύπημα να τα πάρει το μείγμα. Ρίξε τώρα το ξύσμα πορτοκαλιού και το γαρίφαλο σε σκόνη.
  • 3.Συνέχισε το χτύπημα σε πιο χαμηλή σκάλα και πρόσθεσε λίγο, λίγο το αλεύρι. Τέλος ρίξε τα καρύδια.
  • 4.Βουτύρωσε ένα ρηχό παραλληλόγραμμο ταψί και ρίξε το μείγμα. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170oC για 30′ λεπτά περίπου να πάρει ωραίο χρώμα.
  • 5.Με ένα μαχαίρι κόψε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια. Άπλωσε τα κομμάτια σε λαμαρίνα και βάλε πάλι στο φούρνο στους 170oC και πάλι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά, Περίπου 20′ λεπτά.
  • 6.Άφησε να κρυώσουν καλά και αποθήκευσε σε μεταλλικό δοχείο ή βάζο που κλείνει καλά για να μην πάρουν υγρασία.

lamingtons-kardoules-kekakia_s_382_382
Γεμιστό κέικ με μαρμελάδα, τυλιγμένο σε ινδική καρύδα, τυπικό γλύκισμα για την ώρα του τσαγιού στην Αυστραλία. Σε διαβεβαιώνω όμως πως θα ταιριάξει άψογα με το καφεδάκι σου το απόγευμα ή ακόμη και το πρωί. Είναι μικρά, ατομικά και έτσι δεν σε γεμίζουν με θερμίδες.
130 θερμίδες το ένα.

Συστατικά

  • 3/4 του φλιτζανιού μαργαρίνη
  • 2 2/3 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κ.σ. στέβια
  • 2 βανίλιες
  • 4 μεγάλα αυγά
  • Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • 1 φλιτζάνι γάλα 2% & 4 κ.σ. γάλα για την επικάλυψη
  • 2/3 του φλιτζανιού μαρμελάδα (φράουλα, βατόμουρο)
  • 400 γρ. τριμμένη καρύδα
  • 1 κεσεδάκι τυρί κρέμα light
  • 2 φακελάκια στέβια
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1. Προθέρμανε το φούρνο σου στους 160oC και βουτύρωσε δύο ταψάκια ορθογώνια – 30×20 εκ. – Στρώσε λαδόκολλα, βουτύρωσε και αλεύρωσε.
  • 2. Βάλε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τη στέβια στο μίξερ και χτύπησε να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τη βανίλια και τα αυγά. Συνέχισε το χτύπημα να ενσωματωθούν. Πρόσθεσε και το γάλα.
  • 3. Κοσκίνισε το αλεύρι μαζί με το baking powder και το αλάτι και πρόσθεσέ το σε δόσεις στο μείγμα με τα αυγά. Μοίρασε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήσε στο φούρνο για περίπου 30′ λεπτά. Πρόσεξε να βάλεις τα ταψάκια στο ίδιο ύψος στο φούρνο, το ένα δίπλα στο άλλο.
  • 4. Ξεφόρμαρε και άπλωσε στην επιφάνεια του ενός από τα δύο την μαρμελάδα να πάει παντού. Σκέπασε με το άλλο κέικ ώστε να έχεις ένα σάντουιτς. Θα σε εξυπηρετήσει να χρησιμοποιήσεις τις κάτω πλευρές των κέικ που είναι πιο επίπεδες.
  • 5. Πάρε ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι και κόψε τις άκρες του κέικ να έχεις ένα τέλειο παραλληλόγραμμα. Κόψε τα κέικ με κουπάτ σε σχήμα καρδιάς ή σε μικρά τετράγωνα κομμάτια 4-5 εκατοστών το καθένα.
  • 6. Βάλε σε ένα μπόλ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη και ανακάτεψε καλά, πρόσθεσε 4 κ.σ. γάλα να γίνει πιο αραιό το μείγμα σου. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 7. Σε άλλο πιάτο βάλε την καρύδα.
  • 8. Βύθιζε ένα, ένα τα κομμάτια στο τυρί κρέμα και μετά κύλισε στην καρύδα να καλυφθούν. Άφησε να σταθούν για λίγο και σέρβιρε. Μπορείς να τα βάλεις σε καραμελόχαρτα για να σερβίρονται πιο εύκολα.
scones_s_382_382Ονομάζονται scones και είναι κάτι μεταξύ αφράτου ψωμιού και κέικ. Θα μπορούσε κανείς να τα ορίσει ως τον αντίζηλο του γαλλικού μπριός. Έχει λίγη ζάχαρη και μάλλον ουδέτερη γεύση για να υποστηρίξει την έντονη επίγευση της κρέμας τυριού και της μαρμελάδας με τα οποία συνοδεύεται.
80 Θερμίδες/ΈναΣυστατικά

  • 25 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • 55 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 150ml γάλα
  • 1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό
  • 1/2 φλιτζάνι του καφέ σταφίδες πασπαλισμένες σε λίγο αλεύρι
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • Μαρμελάδα της επιλογής σου

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1. Προθέρμανε το φούρνο στους 220oC και ετοίμασε ένα ταψάκι, στρώνοντας με λαδόκολλα
  • 2. Βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι και τρίψε μέσα το βούτυρο. Θα πρέπει να νοτίσει όλο το αλεύρι και να μοιάζει με ψίχουλα
  • 3. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και στη συνέχεια το γάλα, να μαλακώσει η ζύμη σου. Πρόσθεσε και τις σταφίδες αλευρωμένες και τιναγμένες να φύγει το extra αλεύρι
  • 4. Τώρα γύρισε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε ελαφρά να γίνει λεία. Άνοιξε σε φύλλο 2 εκατοστών περίπου
  • 5. Κόψε τη ζύμη με στρογγυλά κουπάτ και στρώσε στη λαδόκολλα. Άλειψε την επιφάνεια τους με το αυγό χτυπημένο
  • 6. Βάλε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
  • 7. Άφησε να κρυώσουν καλά πριν τα γεμίσεις. Κόψε στη μέση και βάλε μια γενναία δόση κρέμας τυρί και μια κ.σ. μαρμελάδα
  • 8.Σέρβιρε με το πρωινό σου

sandwich_atomiko-kubaki_s_530_530
Μικρές μπουκίτσες από πεντανόστιμα σάντουιτς που όσο κι αν μας φαίνεται οξύμωρο σερβίρονται με το τσάι. Κι επειδή οι Άγγλοι το κάνουν καλά, αποφασίσαμε σε αυτό να τους εμπιστεφθούμε. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και σέρβιρε πολλές διαφορετικές γεύσεις, εκτός από αυτή που σου προτείνουμε για ποικιλία.
60 θερμίδες/το κομμάτι.

Συστατικά

  • 4 φέτες του τοστ χωρίς την κόρα
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 1/2 αγγούρι φρέσκο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 3-5 φέτες γαλοπούλας κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 120 γρ. τυρί κρέμα light
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα chives (ή φρέσκα κρεμμυδάκια)

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μπολ – εκτός από το ψωμί – και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα.
  • 2. Άλειψε δύο φέτες με ψωμί με μια γενναία ποσότητα από τη γέμιση πιυ έφτιαξες και σκέπασε με την άλλη.
  • 3. Κόψε με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά πραλληλόγραμμα κομμάτια. Μπορείς αν πάρεις 8 με 10 κομμάτια