Γιατί οι σχέσεις δεν είναι εύκολες;…

0

της Βίκυς Τσώκου,
Είναι μια ερώτηση που ακούω συχνά από τις γυναίκες που προπονώ. Συνήθως απαντάω: «Θέλεις να μου δείξεις κάτι που είναι εύκολο να το κατακτήσεις ή να το κάνεις να εξελιχθεί;» Εδώ ένα φυτό αγοράζουμε και χρειάζεται κλάδεμα, λίπασμα, νερό, θέλει γενικά φροντίδα.

Σε ένα ζευγάρι οι οντότητες είναι τρεις: εμείς , εκείνος και η μεταξύ μας σχέση. Και οι τρεις οντότητες χρειάζονται φροντίδα και συντήρηση, διαφορετικά θα διαλυθούν. Η πιο σημαντική σχέση όμως είναι αυτή με τον εαυτό μας. Από εκεί θα γεννηθούν όλες οι άλλες σχέσεις και αυτή θα είναι η μόνη μακροχρόνια σχέση που θα έχουμε στη ζωή μας. Και αυτήν την σχέση θα είμαστε σε θέση να την ελέγχουμε απόλυτα.

Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής δεν μας αφήνουν χρόνο να παρατηρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, το τι σκεφτόμαστε , τις λέξεις που χρησιμοποιούμε , τις κινήσεις που κάνουμε, τον τρόπο που αντιδράμε. Μέρα μπαίνει , μέρα βγαίνει, εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να ανταποκρινόμαστε σε όσα μας φέρνει η καθημερινότητα, χωρίς να βρίσκουμε τον χρόνο να αξιολογήσουμε όσα κάνουμε σε αυτή την καθημερινή προσπάθεια.

Από πού ξεκινάει όμως η καλή σχέση με τον εαυτό μας;

Από τους εσωτερικούς μας διαλόγους. Να παρατηρούμε τι λέμε στον εαυτό μας , να εξετάζουμε από ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα παρασυρόμαστε. Να στρέφουμε την προσοχή μας μέσα μας και να αναρωτηθούμε τις σκεφτόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή, τι αισθανόμαστε ή τι πραγματικά πιστεύουμε για εμάς. Όλες μας οι σχέσεις παίρνουν μορφή και ξετυλίγονται μέσα από τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, δείχνουμε στον κόσμο ότι αξίζουμε να αγαπηθούμε, τον τρόπο που θέλουμε να αγαπηθούμε και ότι μπορούμε να αγαπήσουμε. Η αγάπη για τον εαυτό μας ενισχύει την εμπιστοσύνη που του έχουμε και μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την αξία μας. Αυτή η αξία δεν μπορεί να κλονιστεί από κανέναν άνθρωπο και από καμιά αναποδιά που θα φέρει η ζωή. Μπορεί κάτι να μην έχει το αποτέλεσμα που θέλαμε, αυτό όμως δεν θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για εμάς.

Εν κατακλείδι , μπορούμε να επηρεάσουμε τις σχέσεις μας προσαρμόζοντας τις σκέψεις μας και διαμορφώνοντας πρώτα μια πολύ καλή σχέση με τον εαυτό μας. Έτσι, οποιοσδήποτε έρθει στη ζωή μας που δεν ταιριάζει στην εικόνα του εαυτού μας, δεν θα γίνει εύκολα μέρος της ζωής μας. Θα πάψουμε να αναλωνόμαστε σε σχέσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...