Aποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Περρή στο Lady’s Life!

0

Ο Γιώργος Περρής είναι ένας απο τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που πραγματικά κάνει διεθνή καριέρα στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική,κρατώντας πολύ χαμηλό προφίλ και τόνους που έρχονται σε ακριβώς αντίστροφη αναλογία με το γνήσιο και πλούσιο ταλέντο του! Γεννήθηκε στην Αθήνα από Ελληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, τη συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό και η μουσική μπήκε στη ζωή του σε ηλικία 4 μόλις ετών,τίποτα τυχαίο λοιπόν!Σήμερα περνά ένα πολύ γεμάτο και δημιουργικό καλοκαίρι και παίρνει  μια ανάσα απο το γεμάτο πρόγραμμα του για να μιλήσει αποκλειστικά στην Νανά Καραγιάννη και τις αναγνώστριες του Lady’s Life με την χαρακτηριστική του ευγένεια και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό!

1.)Κε Περρή,είστε απο τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις, κάνετε εδώ και καιρό καριέρα στο εξωτερικό! Μιλήστε μας για την απόφαση να κάνετε ένα τόσο μεγάλο βήμα.

Δεν ήταν μία απόφαση που πήρα μία μέρα.. Υπήρξα πολύ τυχερός, καθώς βρέθηκαν στο δρόμο μου ευκαιρίες τις οποίες άρπαξα και έτσι άρχισα τα ταξίδια στο εξωτερικό.. Θεωρώ πως είναι καλύτερα να αφήνεις τη δουλειά σου και το αποτέλεσμά της να μιλούν παρά για σένα, παρά να κάνεις μεγάλες δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα..

2)Απο την αρχή της καριέρας διατηρούσατε χαμηλούς τόνους και αυτό τελικά απεδείχθη η συνολική σας φιλοσοφία,θεωρείτε πια έχοντας διανύσει μια διαδρομή πως ίσως έπρεπε να προβάλλετε περισσότερο τον εαυτό σας και κυρίως,τις σημαντικές σας επιτυχίες εντός & εκτός συνόρων?

Ο κάθε καλλιτέχνης ακολουθεί την δική του πορεία με τα μέσα που διαθέτει και την δική του αισθητική. Δόξα το θεό, δεν έχω παράπονο, ειδικά στο εξωτερικό η δουλειά μου και η διαδρομή μου έχουν προβληθεί πολύ από τα μέσα. Στην Ελλάδα ίσως να … Χάσατε λίγο τα ίχνη μου, αλλά δεν έχω παράπονο, το κάθε πράγμα στο χρόνο του.

3)Όλες σας οι κινήσεις χαρακτηρίζονται απο υψηλή αισθητική,είναι κάτι που σας χαρακτηρίζει στην καθημερινότητα σας?

Νομίζω πως η αισθητική του κάθε ανθρώπου είναι τρόπος ζωής και όχι κάτι που “επιλέγεις” εσκεμμένα, ειδικά στην καθημερινότητά σου. Εγώ απλά προσπαθώ να ακολουθώ το ένστικτό μου όσο περισσότερο μπορώ.

0000000000

4)Στον λόγο σας έχετε πάντα ένα ποιητικό και ρομαντικό τρόπο έκφρασης που αν μας ρωτάτε, βρίσκουμε εξαιρετικά γοητευτικό. Πως αντιδρούν οι γυναίκες απο τις οποίες περιβάλλεστε απο τον ξεχωριστό τρόπο που εκφράζεστε?

Χα χα σας ευχαριστώ! Νομίζω πως ο τρόπος έκφρασης μου οφείλεται περισσότερο στη μητέρα μου η οποία είναι συγγραφέας και από πολύ μικρός επέμενε να διαβάζω λογοτεχνία και ποίηση!! Αλλά μην νομίζετε, είμαι και λίγο τέρας ταυτόχρονα..!! Οι γυναίκες πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ζωή μου.. Στην πραγματικότητα όμως νομίζω πως είμαι λιγότερο “ποιητής” απ’όσο νομίζετε !!

5)Ακούγοντας σας κανείς να ερμηνεύετε του δίνεται η αίσθηση πως είστε πάντα πολύ ερωτευμένος. Ισχύει και πόσο αλλάζει την αισθαντικότητα σας το συναίσθημα αυτό?

Όπως όλοι μας, έχω υπάρξει πολύ ερωτευμένος, έχω υπάρξει χωρισμένος και απογοητευμένος αλλά έχω νιώσει και τον ενθουσιασμό και την ανατριχίλα του έρωτα στο πετσί μου! Δόξα το θεό έχω αγαπήσει και έχω αγαπηθεί πολύ.. Για μένα το συναίσθημα είναι η σπονδυλική στήλη του τραγουδιού και της μουσικής. Και φυσικά ο έρωτας παίζει τεράστιο ρόλο στην ύπαρξή μου και στον τρόπο που εκφράζομαι.

6) Οι συνεργασίες σας είναι ζηλευτές, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μάριος Φραγκούλης, Lara Fabian, Deborah Myers και τόσοι ακόμη κορυφαίοι και βαθιά ταλαντούχοι καλλιτέχνες και θέλουμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτές αλλά και για τις σχέσεις που έχετε αναπτύξει με αυτές τις εξέχουσες προσωπικότητες.

Από όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκα, πάντα προσπαθούσα να μάθω από εκείνους, να κλέψω εντός εισαγωγικών τα στοιχεία τους που εγώ θεωρούσα καλύτερα για να εξελιχθω κι εγώ. Φυσικά με την Αλκηστη, τον Μάριο και την Lara η σχέση μας είναι πολύ πιο στενή.. Οι άνθρωποι αυτοί έγιναν οικογένειά μου, έχουμε ζήσει πολλές προσωπικές στιγμές μαζί, έχουμε σταθεί ο ένας στον άλλο σε δυσκολίες και φυσικά έχουμε γελάσει πάρα πολύ. Όλοι τους είναι βαθειά απλοί, γενναιόδωροι και δοτικοί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7)Η μητέρα σας είναι γνωστή συγγραφέας (Ζοέλ Λοπινό), έχετε και εσείς το…κληρονομικό χάρισμα και πόσο εκφράζεστε με το γραπτό λόγο?

Χα χα πρώτη φορά το αποκαλούν κληρονομικό χάρισμα, πολύ μου άρεσε!! Η μητέρα μου είναι αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει και έχει ένα λόγο που θαυμάζω απεριόριστα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι έμαθε τα ελληνικά μόνη της, χωρίς να πήγε ποτέ σε σχολή. Διαβάζοντας, μελετώντας και έχοντας στο πλευρό της άπειρα λεξικά συνεχώς.
Εμένα μου αρέσει πολύ ο στίχος, γράφω αρκετά πράγματα αλλά δεν έχω πάντα το θάρρος να τα βγάλω δημόσια. Στον προηγούμενο Αγγλικό μου δίσκο είχα γράψει 3 τραγούδια, στον επόμενο ίσως το τολμήσω λίγο περισσότερο…

8)Τα τελευταία χρόνια έχετε πάρει σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα σας που μοιραία σας οδήγησαν έξω από τα σύνορα της χώρας, πόσο όσο παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην χώρα μας που είναι τόσο έντονες και δύσκολες?

Η ζωή μού τα έφερε έτσι και μου έφερε ευκαιρίες που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μου δίνονταν! Δεν ήταν κάποια συνειδητή απόφαση, απλά ακολούθησα το ένστικτό μου. Κάποια στιγμή, λίγο μετά τον δεύτερό μου δίσκο στην Ελλάδα, βρέθηκα εγκλωβισμένος, χωρίς δισκογραφική εταιρεία, χωρίς ενδιαφέρον από κανέναν και κάπου εκεί άρχισαν να έρχονται οι προτάσεις από το εξωτερικό. Δεν είχα άλλη λύση, έπρεπε να ακολουθήσω το δώρο που μου ερχόταν. Παρακολουθώ τα πάντα, και μην νομίζετε πως οι καλλιτέχνες ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Η κατάσταση μας επηρεάζει όλους, τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, αλλά σίγουρα αυτό που συμβαίνει έχει μπει σε όλων την καθημερινότητα. Το θέμα είναι να παλέψουμε με ό,τι έχουμε, να μην το βάζουμε κάτω σε καμία περίπτωση.

11

9) Θα σκεφτόσασταν την επιστροφή σας στην Ελλάδα?

Όπως λέω πολύ συχνά, εγώ είμαι σαν καράβι που όλο ταξιδεύει αλλά πάντα επιστρέφει στο λιμάνι του. Έφυγα μεν αλλά πάντα επιστρέφω. Στην ουσία δεν νομίζω ότι έφυγα ποτέ από την Ελλάδα. Μπορεί να μην φαίνομαι συχνά γιατί έτσι είναι ο τρόπος που ζω αλλά είμαι πάντοτε εκεί. Και με μεγάλη ειλικρίνεια σας λέω πως πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερο όταν είμαι έξω. Φυσικά έχω ένα θαυμάσιο κοινό το οποίο επισκέπτομαι και τραγουδώ όσο πιο συχνά μπορώ, όπως και φέτος με την “Κιβωτό” και μου δείχνει αυτή την αγάπη, ένα κοινό που μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Αλλά σαν προσφορά, νομίζω πως είμαι πιο χρήσιμος στην παρούσα πορεία μου, κι αυτή είναι η δική μου υποχρέωση προς τη χώρα μου.

10)Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας θεωρείτε πως έχουν επηρεάσει τελικά και το επίπεδο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και ακουσμάτων μας?

Σαφώς! Έχουμε φτάσει πια στο βαθμό που ακόμα και συναυλίες γεμάτες κόσμο δεν βγάζουν τα έξοδά τους! Επίσης, ενώ πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα είχαν αρχίσει να έρχονται ή να πραγματοποιούνται καλές και μεγάλες παραγωγές, δυστυχώς πια κάτι τέτοιο δεν ειναι εφικτό. Από την άλλη -και αυτό είναι που με κάνει να έχω ελπίδα- βλέπω νέους καλλιτέχνες με μεγάλο ταλέντο να ξεπηδούν, να μην φοβούνται και να πραγματοποιούν τέχνη με όσα μέσα διαθέτουν. Άλλωστε η τέχνη μην ξεχνάτε είναι “χειροποίητη” διαδικασία.

15

11)Το American Dream είναι πια αληθινό και πως το βιώνετε εσείς?

Δεν το βιώνω με την έννοια που το εννοείτε, καθώς δεν αποφάσισα μία μέρα να εγκατασταθώ εκεί! Στην Αμερική εργάζομαι, ο πρώτος μου δίσκος εκεί πήγε πολύ καλά, το τηλεοπτικό μου αφιέρωμα στο PBS δόξα το θεό έσκισε, αλλά δεν έχω παρατήσει όλη την υπόλοιπη καριέρα μου για να ζήσω το όνειρο εκεί. Ταξιδεύω σε πάρα πολλές χώρες και τραγουδώ και επισκέπτομαι το κοινό μου. Το να ζήσω το Αμερικανικο όνειρο, δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου, όσο κι αν αγαπώ την Αμερική.

12)Πως είναι αλήθεια η καθημερινότητα σας εκεί?Έχετε πια προσαρμοστεί στον τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής?

Εκεί ζω για λιγότερο από 6 μήνες το χρόνο και βρίσκομαι κυρίως για δουλειά. Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω την ενέργεια της Νέας Υόρκης, αυτόν τον βόμβο που έχει μία δυναμη τεράστια. Τα τοπία, τις παραστάσεις, παρατηρώ την νοοτροπία τους. Γενικά είμαι άνθρωπος που προσαρμόζεται εύκολα σε οποιεσδήποτε καταστάσεις. Νομίζω πως όταν έχεις κάποιο στόχο ή όνειρο, κανένα εμπόδιο -όσο μεγάλο κι αν είναι- δεν μπορεί να σε σταματήσει.

13)Η νέα σας συνεργασία με τον Μάριο Φραγκούλη και τον Πέτρο Κλαμπάνη έχει αποσπάσει απο την πρώτη στιγμή διθυραμβικές κριτικές απο θαυμαστές και ειδικούς.Μιλήστε μας για αυτή την τόσο σημαντική στιγμή της καριέρας σας και τα συναισθήματα και σκέψεις που σας φέρνει αυτό το album.

Η “Κιβωτός” γεννήθηκε κάπου πάνω από την Κάσο, την ώρα που βλέπαμε αυτό το καταπληκτικό μπλε που μόνο στο Αιγαίο μπορείς να βρεις. Θελήσαμε με τον Μάριο να ξανατραγουδήσουμε παρέα, αλλά αυτή τη χωρά είπαμε να το πραγματοποιήσουμε πιο ολοκληρωμένα. Ετσι μας ήρθε η ιδέα να ηχογραφήσουμε ένα δίσκο με ντουέτα, επηρεασμένοι από τα “Τραγούδια της Χθεσινής Μέρας”, τον θρυλικό δίσκο της Χαρούλας και της Δήμητρας με τραγούδια από τις δεκαετίες του 80 και 90. Ξεκινήσαμε με συνοδοιπόρο την παραγωγό μας Κική Δημητριάδη και αρχίσαμε να καταγράφουμε όλα τα τραγούδια που θέλαμε να πούμε. Ξεκινήσαμε με πάνω από 400 τραγούδια, δοκιμάσαμε τουλάχιστον τα 100 για να καταλήξουμε στα 14 του δίσκου. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή τη δουλειά, για τις υπέροχες ενορχηστρώσεις του Πέτρου Κλαμπάνη, ο οποίος επανέφερε τα τραγούδια αυτά με ακουστικό, σύγχρονο αλλά και διαχρονικό ήχο. Αισθάνομαι βαθειά τιμημένος που ο Μάριος με εμπιστεύτηκε αρκετά ώστε να μοιραστεί μαζί μου αυτό το δίσκο. Δουλέψαμε πολύ σκληρά και είμαι πολύ χαρούμενος που άρεσε στον κόσμο.

18

14) Τι κάνει τελικά μια συναυλία αξέχαστη όχι μόνο για το κοινό σας αλλά και για εσάς?

Η ενέργεια του κόσμου, χωρίς αμφιβολία. Υπάρχουν βράδια που συμβαίνει κάτι το μαγικό, που η ανταλλαγή μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη είναι τόσο μεγάλη και ουσιαστική που φεύγουμε και οι δύο διαφορετικοί. Πολλές φορές μετα το τέλος της συναυλίας βλέπω τα μάτια του κόσμου που είναι διαφορετικά, έχουν ζήσει μία εμπειρία που τους πήγε αλλού και το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς.

15)Αφιερώνετε χρόνο μετά το πέρας της εκδήλωσης για να σας μιλήσουν οι θαυμάστριες και θαυμαστές σας?

Πάντα, όσο μεγάλο και να είναι το θέατρο.

16)Πως αποφορτίζεστε μετά το Live?

Συνήθως με ένα ωραίο γεύμα και ένα ποτήρι καλό κρασί με τους συνεργάτες μου και τους φίλους μου. Στη συνέχεια με ένα καυτό μπάνιο, ηρεμία και πολύ ύπνο. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπως είναι οι μεγάλες περιοδείες του εξωτερικού που δεν υπάρχει τόσος χρόνος καθώς αμέσως μετα τη συναυλία και τη συναντηση με τον κόσμο, πρέπει να παω αμεσως στο ξενοδοχείο γιατί την επόμενη μέρα έχουμε ταξίδι για τον επόμενο προορισμό νωρίς το πρωί. Ξέρετε, η ζωή σε περιοδεία δεν είναι τόσο .. ειδυλλιακή όσο νομίζετε! Είναι σκληρή δουλειά, απαιτεί μεγάλη πειθαρχία, πολλές ώρες δουλειάς την ημέρα και χωρίς σχεδόν καθόλου χρόνο για τον εαυτό σου.

17) Ο πρώτος άνθρωπος που επικοινωνείτε μετά το τέλος της κάθε συναυλίας σας είναι η μητέρα σας ή κάποιο άλλο αγαπημένο πρόσωπο;

Ανάλογα την περίσταση και σε ποια ζώνη ώρας είμαι για να μην… ξυπνήσω τους δικούς μου! Σίγουρα επικοινωνώ με τη μητέρα μου, τα αδέρφια μου, τη σχέση μου (όταν βρίσκομαι σε σχέση!) και τους πολύ στενούς μου φίλους.

14

28)Τι (πρώτο)περιλαμβάνουν τα επόμενα σας σχέδια?

Κατ’αρχάς την περιοδεία μας “Κιβωτός” με τον Μάριο! Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος γι’αυτή την περιοδεία γιατί είχα πολύ καιρό να τραγουδήσω στην Ελλάδα και δεν σας κρύβω ότι -ειδικά τώρα που έχουν περάσει οι πρώτες 3 συναυλίες- τις ευχαριστιέμαι απεριόριστα.. είναι σαν να επιστρέφω σπίτι μετά από μεγάλη απουσία. Τον Ιούλιο θα κάνουμε μία διακοπή στην περιοδεία μας καθώς θα βρίσκομαι στο Λος Άντζελες για την ηχογράφηση του νέου μου αγγλικού δίσκου! Το φθινόπωρο θα πραγματοποιήσω κάποιες συναυλίες σε Αμερική, Ρωσία και κάποιες άλλες χώρες ενώ θα αφοσιωθώ στην ολοκλήρωση του νέου δίσκου που θα κυκλοφορήσει την Ανοιξη του 17 ενώ τέλος θα ετοιμάσουμε ένα νέο τηλεοπτικό αφιέρωμα για την αμερικάνικη τηλεόραση. Όλα μαζί!!