«Χαμένη λεωφόρο του ελληνικού σινεμά»

0

Οι σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Γιάννης Βεσλεμές και Αλέξης Αλεξίου και η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου πέρασαν το καλοκαίρι κάνοντας τις επιλογές και σιγά-σιγά έρχεται η ώρα να ξεκινήσει το πρόγραμμα, το οποίο έχει τον εύλογο τίτλο «Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά». Ημερομηνία έναρξης είναι η 12η Δεκεμβρίου. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται μία Δευτέρα και μία Παρασκευή κάθε μήνα στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28, Αθήνα) και θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Συνολικά πρόκειται να προβληθούν 35 ελληνικές ταινίες και μάλιστα σε κόπιες 35mm, ενώ την παρουσίασή τους θα παρουσιάσουν κινηματογραφιστές της νεότερης γενιάς, όπως οι οι: Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Σύλλας Τζουμέρκας, Παναγιώτης Φαφούτης και Άγγελος Φραντζής.

Την πρώτη ημέρα του αφιερώματος θα παρουσιαστούν οι ταινίες «Κίερον» (1967) του Δήμου Θέου, «Υπόγεια Διαδρομή» (1983) του Απόστολου Δοξιάδη και «Δια Ασήμαντον Αφορμήν» (1974) του Τάσου Ψαρρά, ενώ ο Στέργιος Πάσχος θα παρουσιάσει την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου σε μεταμεσονύχτια προβολή την «Πρωινή Περίπολο» (1987) του Νίκου Νικολαΐδη.