Χήνα Απικίου

0

YΛΙΚΑ
-1 Χήνα (ενός κιλού περίπου)
-1 Χούφτα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
-1 Χούφτα ξανθές σταφίδες
-20 Κάστανα
-1 Χούφτα καρύδια
-3 Ξινόμηλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
-2 Κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
-1 Μεγάλο φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-Αλάτι, πιπέρι, λίγη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τη χήνα εσωτερικά και εξωτερικά, προσέχοντας να μην
υπάρχει ίχνος φτερού.
Σταυρώνουμε τα πόδια της, την πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τη βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει.
Δε χρειάζεται πολύ νερό (το 1/3 πείπου της κατσαρόλας). Αν χρειαστεί περισσότερο, προσθέτουμε.
Όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Βράζουμε και καθαρίζουμε τα κάστανα.
Πλένουμε τα εντόσθια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο
ελαιόλαδο.
Μετά ρίχνουμε στο σκεύος και κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Όταν μισοψηθούν τα εντόσθια, ρίχνουμε τις σταφίδες, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, τα μήλα και λίγη κανέλα.
Τα τσιγαρίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζωμό από τη χήνα.
Όταν πιουν το ζουμί τους, γεμίζουμε τη χήνα με το μείγμα. Την αλείφουμε με το ζουμί της, αλάτι, πιπέρι και λάδι και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180οC, περίπου για 1 1/2 ώρα.