Φασολάδα με porcini & άρωμα πορτοκάλι

0

Το όσπριο που χαρακτηρίζει το ελληνικό φαγητό μας, φοράει τα καλά του και αρωματίζεται πολύ ελαφρά με πορτοκάλι ενώ γίνεται πιο πικάντικο με τα μανιτάρια porcini που δίνουν αυτήν την πιο εξοχική πινελιά στο σύνολο της γεύσης.Αυτή είναι μια φασολάδα άλλη, που εκεί που πάει να ξεφύγει από το παραδοσιακό γνωστό μας πιάτο, εκεί επιστρέφει με γεμάτη γεύση που είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσει. Αυτά τα έξτρα που της βάζουμε δεν καπακώνουν τη διαχρονική κλασσικότητα του πιάτου, απλά την αναδεικνύουν.

500 γρ. φασόλια μέτρια
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
30 γρ. μανιτάρια porcini αποξηραμένα (1 φακελάκι)
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2 καρότα μέτρια κομμένα σε κύβους
1 πατάτα μεγάλη κομμένη σε κύβους
1 κλωνάρι σέλερι
Χυμός 1 ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
Χυμός & ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 πρέζα Ρίγανη & Θυμάρι Αλάτι & πιπέρι

Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες περίπου από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό αρκετό ώστε να σκεπαστούν και μόλις πάρουν μια βράση και αφρίσουν στην επιφάνεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα μας το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί από τα μανιτάρια porcini και μόλις αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του ελαιόλαδου και του χυμού πορτοκαλιού. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να σκεπαστούν τα υλικά και να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Περίπου για 35-40 λεπτά αν τα όσπριά μας είναι καλής ποιότητας.Υπάρχουν όμως και φασόλια που έχουν περισσότερο χρόνο βρασμού, γι’ αυτό και θα πρέπει να δοκιμάζουμε. Προς το τέλος του βρασμού, δηλαδή δοκιμάζοντας πως τα φασόλια είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Περισσότερες συνταγές της Αρετής Μουλακάκη στο www.mastercook.gr

Comments are closed.