Υποφέρεις τις δύσκολες μέρες του μήνα?Μάθε τα βότανα που θα σε ανακουφίσουν

0

Για πολλές γυναίκες οι δύσκολες μέρες του μήνα παραείνα δύσκολες έως και μαρτυρικές!Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να πάρουν ακόμα και άδεια απο την δουλειά και σε συνδυασμό με τα νεύρα και την γενικότερη ορμονική αναστάτωση τελικά μιλάμε για έναν μηνιαίο εφιάλτη.Το να καταπίνουμε τα χάπια με τις καρτέλες προφανώς δεν αποτελεί λύση,άλλωστε η ανακούφιση που προσφέρουν είναι εντελώς προσωρινή και μη αρκετή ενώ μετα βότανα τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά.Ποιά είναι όμως τα σωτήρια βότανα για τις ημέρες που έχουμε περίοδο?

0000000000000000000

Λυγαριά (Agnus castus): Θεωρείται ρυθμιστής των γυναικείων ορμονών (μειώνει τα επίπεδα προλακτίνης και εξισορροπεί την παραγωγή προγεστερόνης και οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του κύκλου). Ενδείκνυται όταν ο μηνιαίος κύκλος είναι άστατος ή όταν παρατηρείται απουσία της εμμήνου ρύσεως για περισσότερο από 2-3 μήνες. Επίσης, συστήνεται όταν υπάρχει ευαισθησία/πρήξιμο στο στήθος.
Σιμισιφούγκα (Black cohosh): Έχει ορμονική δράση, διεγείροντας την έκκριση
των οιστρογόνων. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, ρυθμίζει τη ροή του αίματος,
δρα κατά του φουσκώματος και παράλληλα μειώνει τον εκνευρισμό που εμφανίζεται
τις ημέρες πριν από την έλευση της εμμήνου ρύσεως.

«Δύσκολες μέρες»; Η φύση τις κάνει εύκολες

 Διοσκορέα (Wild yam): Είναι το πρώτο βότανο που το 1943 χρησιμοποιήθηκε ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία αντισυλληπτικών χαπιών. Μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι κράμπες της εμμηνόρροιας, ενώ η αντισπασμωδική του δράση ανακουφίζει από τους μυϊκούς σπασμούς στις ωοθήκες και τη μήτρα.
Λάδι νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil): Παράγεται από τους σπόρους του νυχτολούλουδου και περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η σημαντικότερη δράση του είναι ότι βοηθά τον οργανισμό να παράγει προσταγλανδίνες, ουσίες με ορμονική δράση που μειώνουν τον πόνο, σταθεροποιούν τον κύκλο, βελτιώνουν τη διάθεση και καταπολεμούν το πρήξιμο στο στήθος.

still life with spices and herbs isolated on white background

Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum parthenium Ή feverfew): Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία επώδυνων περιόδων εμμηνόρροιας. Είναι φάρμακο για τους πονοκεφάλους που εμφανίζονται πριν από την έλευση της εμμήνου ρύσεως, ενώ συνηθίζεται να χορηγείται και σε περιπτώσεις που υπάρχει υποτονική ροή αίματος. Λέγεται μάλιστα ότι η θεά Αφροδίτη έδινε αυτό το βότανο στις αδερφές της για την τόνωση
της μήτρας τους.
Αγγελική (Angelica archangelica): Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων, όπως η αστάθεια του κύκλου. Ξεχωρίζει επίσης για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες. Είναι ιδανική για το φούσκωμα και το πρήξιμο.

00000000000000

Μέντα (Mentha): Έχει σπασμολυτική δράση, που ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Προσοχή: Απαγορεύεται η χρήση της από όσους κάνουν ομοιοπαθητική. Σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρούνται δερματικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση του ελαίου της.
Νταμιάνα (Turnera diffusa): Επιδρά στο νευρικό σύστημα μειώνοντας το άγχος
και εξαλείφοντας τις διακυμάνσεις στη διάθεση.

00000

ΥΓ: Το παρόν άρθρο αποτελεί υλικό προγραμματισμένο από τη Νανά Καραγιάννη για να δημοσιευτεί σήμερα.