Το τολμηρό περιεχόμενο που βρέθηκε κρυμμένο στις σελίδες του ημερολογίου της Άννας Φρανκ…

0

Έγινε το παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος και περιέγραφε τη φρίκη του Β’ΠΠ στο ημερολόγιο της, κρυμμένη με την οικογένειά της και τους φίλους τους σε μυστικά δωμάτια.

Το ημερολόγιο της νεαρής εβραίας, στο οποίο έγραφε ενώ κρυβόταν από τους Ναζί, έγινε παγκοσμίως γνωστό όταν δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό της και το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Τώρα, ερευνητές κατάφεραν και διάβασαν το μυστικό περιεχόμενο που έγραφε η Άννα, σε κρυφές σελίδες οι οποίες ήταν καλυμμένες με αυτοκόλλητη καφέ χαρτοταινία, σημάδι ότι ήθελε να κρατήσει κρυφά τα όσα έγραφε εκεί από τους γονείς της.

Tα επίμαχα κείμενα γράφτηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου του 1942, λίγο καιρό αφότου η 13χρονη Άννα Φρανκ και η οικογένειά της μετακόμισαν στην κρυψώνα τους για να γλιτώσουν από διωγμούς.

«Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη χαλασμένη σελίδα για να γράψω «βρώμικα» αστεία», έγραψε σε μια σελίδα με μερικές φράσεις που είχε διαγράψει και πρόσθεσε τέσσερα τέτοια αστεία που ήξερε.

Πρόσθεσε μερικές γραμμές περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με την ίδια να φαντάζεται πως θα έπρεπε να κάνει τη σχετική «κουβέντα για το σεξ» σε κάποιον άλλον.

Ακόμη έκανε αναφορά και σε πόρνες, για τις οποίες, όπως έγραψε σε άλλο σημείο, της είχε μιλήσει ο πατέρας της. «Η Άννα Φρανκ γράφει για τη σεξουαλικότητα με έναν αφοπλιστικό τρόπο», δήλωσε ο Ρόναλντ Λέοπολντ, του Μουσείου – Σπιτιού της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ. «Όπως κάθε έφηβη, είναι περίεργη για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Με το παραπάνω συμφώνησε και ο Frank van Vree, διευθυντής του Ινστιτούτου Niod, που βοήθησε στην «αποκρυπτογράφηση» των σελίδων, από νέες φωτογραφίες που λήφθηκαν το 2016.

«Οποιοσδήποτε διαβάσει τα αποσπάσματα που ανακαλύφθηκαν τώρα, δεν θα μπορέσει να κρύψει ένα χαμόγελο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα «βρώμικα» αστεία είναι κλασικά μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν. Δείχνουν πως η Άννα, με όλα της τα χαρίσματα, ήταν πάνω από όλα ένα καθημερινό κορίτσι».
Ένα από τα επίμαχα αστεία είναι το εξής: «Ξέρετε γιατί τα κορίτσια της γερμανικής Βέρμαχτ βρίσκονται στην Ολλανδία; Ως στρώματα για τους στρατιώτες».

Σχετικά με την απόφαση να δημοσιευθούν οι νέες σελίδες, παρά το γεγονός ότι η Άννα Φρανκ ήθελε εμφανώς να τις κρατήσεις κρυφές, το μουσείο είπε πως το ημερολόγιό της -που έχει καταγραφεί στην UNESCO ως έγγραφο παγκόσμιας κληρονομιάς- έχει σημαντικό ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Πρόσθεσε ωστόσο, πως οι νέες σελίδες «δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την Άννα».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...