Το πίστεψες; ‘Εγινες!

0

Το πίστεψες; ‘Εγινες!

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα αποτελέσματα της ζωής μας προέρχονται από 10% από αυτά που μας συμβαίνουν και 90% από τον τρόπο που αντιδράμε πάνω σε αυτό που μας συμβαίνουν.

Το θέμα όμως είναι ένα: δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που μας συμβαίνει ή αυτό που μας είπανε . Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο τρόπος που αισθανόμαστε για αυτό, πόση βαρύτητα δίνουμε σε αυτήν την εμπειρία , πως θα αντιδράσουμε σε ένα όμοιο γεγονός στο μέλλον και τι χαρακτηρισμό θα δώσουμε στον εαυτό μας μέσα από το γεγονός.

Η αντίληψη και η ερμηνεία που αποδίδουμε είναι το κλειδί . Χρειάζεται να γυρίσουμε λίγο πίσω και να δούμε από πού έχουν προέλθει η συμπεριφορές μας. Τι είναι αυτό που τις προξένησε; Μας είπε κάποιος ότι όταν συμβαίνει ένα συγκεκριμένο γεγονός ότι θα πρέπει να το ερμηνεύσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Μήπως γι αυτό αντιδράμε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά και στη συνέχεια λέμε πως η ζωή μας δεν είναι ολοκληρωμένη, ευχάριστη και χαρούμενη;

Ο νους μας είναι ένα δυνατό εργαλείο, αλλά χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου για να δίνει ερμηνεία στα γεγονότα. Και μαντέψτε τίνος βοήθεια χρειάζεται. Σωστά. Τι δική μας. Μόλις του μάθουμε πώς πρέπει να ερμηνεύει τα γεγονότα θα μπορούμε να επηρεάζουμε τον τρόπο που αντιδράμε. Αν έχει εκπαιδευτεί στο να βλέπει τα πράγματα με έναν αρνητικό τρόπο , τότε η αντίδραση θα είναι αρνητική, άρα και το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο.

Ο νους έχει μάθει να δημιουργεί μια πραγματικότητα, και μέσα από αυτήν την πραγματικότητα είτε υποφέρουμε επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, είτε απλά πονάμε για λίγο και μετά συνεχίζουμε αγκαζέ με τον πόνο , αλλά χωρίς να επηρεάζει τις κινήσεις μας και τις αποφάσεις μας.

Αν για παράδειγμα οι γονείς μάς μάθανε πως είμαστε καταραμένοι και ποτέ δε θα έρθουν χρήματα στη δική μας ζωή ή όποτε έρχονται δεν μένουν για πολύ καιρό, τότε μπορεί πραγματικά να βαδίζουμε με αυτήν την πεποίθηση: ‘σε μας δεν έρχονται τα χρήματα, ποτέ!’ Αυτοί όμως είναι η εμπειρία των γονιών μας. Όταν μας δίδαξαν κάτι τέτοιο ίσως να περνούσαν μια δύσκολη φάση στη ζωή τους. Αυτό δεν έχει να κάνει με μας. Τα λόγια τους δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύουν και την πραγματικότητα. Αυτά τα λόγια και όλα όσα ειπώθηκαν προήλθαν από μια κατάσταση απογοήτευσης δικής τους. Τι σχέση έχει με μας;

Όταν θα ξεκινήσουμε να αμφισβητούμε κάποια από τα πιστεύω μας ,ειδικά εκείνα που μας φύτεψαν, και δούμε ξεκάθαρα ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την ερμηνεία των γεγονότων τότε θα αλλάξουν και τα αποτελέσματα που θα έχουμε. Μένουμε πολλές φορές παγιδευμένοι σε καταστάσεις και γεγονότα και δεν ξέρουμε πώς να ξεφύγουμε, απλά επειδή ποτέ δεν κάνουμε μια δεύτερη σκέψη πάνω σε αυτό που μας συμβαίνει. Έτσι γινόμαστε οι σκέψεις μας. Έτσι γινόμαστε για παράδειγμα ο κακομοίρης ή η κακομοίρα που δε θα έχει ποτέ χρήματα. Μόλις μάθουμε πως η ερμηνεία των γεγονότων είναι το αποτέλεσμα των όσων θα ξετυλιχτούν μπροστά μας, θα μείνουμε έκπληκτοί για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από καθετί που μας κάνει να υποφέρουμε. Αμφισβητήστε λοιπόν τις σκέψεις σας. Κάντε μια δεύτερη σκέψη πάνω στην σκέψη σας και οι πιθανότητες να πιστέψετε κάτι πιο χρήσιμο και ωφέλιμο και να γίνεται τελικά αυτό το χρήσιμο και ωφέλιμο, θα είναι μεγαλύτερες.

 
ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ
«Life Coach Γυναικών»
Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ