Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας προσκαλεί σε ένα διήμερο με πρωτότυπες δράσεις και δραστηριότητες

0

Σάββατο 11 Μαρτίου, 11.30-13.30

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
Μινώταυροι στον Λαβύρινθο

Ζει ο Μινώταυρος στον Λαβύρινθο του Πάρκου; Ας το ανακαλύψουμε, περπατώντας στον Λαβύρινθο και δημιουργώντας τους δικούς μας ήρωες! Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν και θα κατασκευάσουν τρισδιάστατα το αγαπημένο τους ανθρωπόμορφο ζώο, παίρνοντας αφορμή από  τον Μινώταυρο, το μυθικό πλάσμα με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Οι χαρακτήρες που θα κατασκευαστούν, είτε ιπτάμενοι στο χώρο ανάμεσα σε νήματα, είτε ως οι μάσκες, θα είναι και οι πρωταγωνιστές σ’ αυτήν την περιπέτεια. Για παιδιά 7-11 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Σάββατο 11 Μαρτίου, 17.30-19.30

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
Γνωριμία με την Αρχιτεκτονική: Πράσινες Χαράξεις
Ελάτε να ανακαλύψουμε το φυσικό τοπίο στην αρχιτεκτονική και πώς διαμορφώνονται οι εξωτερικοί χώροι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Ελβετού αρχιτέκτονα Bernard Tschumi. Στη συνέχεια, θα φτιάξουμε τα προσωπικά μας έργα! Η δράση απευθύνεται σε εφήβους 13-18 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Κυριακή 12 Μαρτίου, 11.00-12.00

ΦΑΡΟΣ
El Sistema Greece

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έρχεται για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για το El Sistema Greece, που στοχεύει να παρέμβει αρχικά στη μουσική παιδεία και στη ζωή γενικότερα των παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, και στη συνέχεια στην ευρύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε σε ένα ανοιχτό μάθημα – παιχνίδι με κύριο εργαλείο το χορωδιακό τραγούδι. Το μάθημα πραγματοποιούν οι δάσκαλοι του El Sistema Greece με μια μικρή ομάδα παιδιών προσφύγων, ενώ συμπράττει η διάσημη ορχήστρα  Il Pomo d’ oro.

Το πρόγραμμα El Sistema δημιουργήθηκε στη Βενεζουέλα το 1975 από τον José Antonio Abreu, εκπαιδευτικό, μουσικό και ακτιβιστή, ο οποίος είχε ως κοινωνικό πρότυπο τη δομή μιας μουσικής ορχήστρας. Η επιτυχία του προγράμματος, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα να απλωθεί σε όλο τον κόσμο και να επηρεάσει γενικότερα την αντίληψη για τη σημασία της μουσικής καλλιέργειας στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας. Ο 35χρονος Gustavo Dudamel, ο οποίος διεύθυνε τη φετινή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης, αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτής της επιτυχίας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει ακόμα και χωρίς να συμμετέχει. Για παιδιά 7-12 ετών. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση μουσικής.

Κυριακή 12 Μαρτίου, 11.30-12.30

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Ο κόσμος του Χούλα Χουπ

Το χούλα χουπ αποτελεί ένα διαχρονικό παιχνίδι για παιδιά. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι συμβάλλει στον συντονισμό, στην ισορροπία του σώματος και στην εγρήγορση του μυαλού; Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με ποικίλους τρόπους με το αγαπημένο τους παιχνίδι και να γυμνάσουν σώμα και πνεύμα διασκεδάζοντας. Θα υπάρχουν διαθέσιμα χούλα χουπς για τους συμμετέχοντες. Για παιδιά 6-12 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα.

Κυριακή 12 Μαρτίου, 11.30-13.00

ΣΤΙΒΟΣ
Τρίαθλο για παιδιά

Μια βιωματική ευκαιρία που προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές κινητικές δεξιότητες που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικότερα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού (ρίψεις, δρόμοι, άλματα), συμμετέχοντας σε ένα διασκεδαστικό και ενθουσιώδη αγώνα με απρόβλεπτη έκβαση. Μέσα από τη δράση, τα παιδιά διαμορφώνουν θετική αντίληψη για τον ομαδικό τρόπο άσκησης την συνεργασία και την ολοκλήρωση της προσπάθειας, ενώ παράλληλα προσλαμβάνουν διαφορετικά κινητικά ερεθίσματα ενεργοποιώντας μηχανισμούς που συνδέονται με την υγεία και την αρμονική ανάπτυξη. Για παιδιά 6-12 ετών. Αριθμός συμμετεχόντων: 100 άτομα. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν 30 λεπτά πριν την έναρξη (11.00) σε γραμματεία που θα βρίσκεται στον Στίβο.