Τάρτα με ντοματίνια και παρμεζάνα

0

1 δόση εύκολη σφολιάτα (250 – 300 γρ.) ή 1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα

λίγο αλεύρι, για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

1.500 γρ. ντοματίνια

1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι + λίγο ακόμη, για το σερβίρισμα

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη + λίγο ακόμη, για το σερβίρισμα

2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη για να ξαρμυρίσει και καλά στραγγισμένη

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, καλά στραγγισμένες από το λάδι τους

μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (προαιρετικά)

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

100 γρ. παρμεζάνα (ή πικάντικη, παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης), τριμμένη + 100 γρ. επιπλέον, σε ενιαίο κομμάτι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την πικάντικη σος ντομάτας (προαιρετικά)

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χονδροκομμένες

1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, τριμμένη

1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

λίγη ξερή ρίγανη

λίγο ξερό θυμάρι

Για την πικάντικη σος ντομάτας: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τις ντομάτες, την καυτερή πιπερίτσα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Μαγειρεύω τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μελώσει. Προσέχω να μην σωθούν τα υγρά και, αν χρειαστεί, ρίχνω λίγο ζεστό νερό.
Πολτοποιώ στη σάλτσα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) και προσθέτω την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζω την πολτοποίηση, μέχρι να φτιάξω μια λεία, βελούδινη και πυκνή σάλτσα. Τη μεταφέρω σε μπολ, προσθέτω λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι, ανακατεύω, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω την τάρτα.

Για τη γέμιση: Πλένω και σκουπίζω καλά τα ντοματίνια. Τα κόβω στη μέση, τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το μετρημένο θυμάρι, τη μετρημένη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και απλώνω τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω. Τα αφήνω εκεί για 30 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C.
Λαδώνω καλά μια φόρμα για τάρτες (ή ένα ρηχό, στρογγυλό ταψάκι), διαμέτρου 28 εκ. και αραδιάζω εκεί όλα τα κομμένα ντοματίνια, κολλητά το ένα στο άλλο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Σκορπίζω από πάνω την κάππαρη, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και τα φρέσκα φυλλαράκια της ρίγανης (αν τα χρησιμοποιήσω –δεν είναι απαραίτητο, αφού έχω ήδη μαρινάρει τα ντοματίνια σε ξερή ρίγανη, απλώς με τη φρέσκια τονίζω ακόμη περισσότερο το άρωμα). Περιχύνω με το ελαιόλαδο και σκορπίζω την τριμμένη παρμεζάνα (ή τη γραβιέρα).

Για την τάρτα: Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη φόρμα. Αν χρησιμοποιήσω έτοιμο φύλλο σφολιάτας, το τραβάω προσεκτικά με τα δάχτυλά μου, μέχρι να απλώσει και να ξεπεράσει το μέγεθος της φόρμας.
Με το φύλλο σφολιάτας, σκεπάζω τη γέμιση, φέρνοντας τις άκρες του προς τα μέσα και στριμώχνοντάς τις στα τοιχώματα για να σφραγίσω τη γέμιση. Με ένα πιρούνι τρυπάω σε μερικά σημεία το φύλλο και ψήνω την τάρτα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 35 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να ροδίσει.
Αφήνω την τάρτα να κρυώσει καλά και την αναποδογυρίζω προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Με το εργαλείο που ξεφλουδίζω τις πατάτες, κόβω το ενιαίο κομμάτι παρμεζάνας (ή γραβιέρας) σε λεπτές «φλούδες» και τις σκορπίζω στην επιφάνεια της τάρτας. Πασπαλίζω με λίγη ρίγανη (ή θυμάρι) και τη σερβίρω, συνοδεύοντας με την πικάντικη σος ντομάτας (προαιρετικά) ή με μια ντοματοσαλάτα.

Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου στο www.dinanikolaou.gr

Comments are closed.