Στο μπόι σου βρίσκεις, στη γνώμη σου δε βρίσκεις …

0

Έτσι λέει μια παροιμία. Και σίγουρα έχει τύχει και τυγχάνει στον καθένα μας να θέλει να παίρνει τη γνώμη και την άποψη των άλλων.

Το θέμα δεν είναι όμως τι γνώμη έχουν οι άλλοι , αλλά πόση αξία της δίνουμε. Αν δηλαδή της δίνουμε περισσότερη αξία απ΄ ότι δίνουμε στη δική μας άποψη. Μήπως με αυτόν τον τρόπο υπονομεύουμε την αυτοπεποίθησή μας ;
Κάποιοι όχι μόνο υπερεκτιμούν τις γνώμες των άλλων, αλλά επιπλέον παραλύουν χωρίς αυτές. Είναι πολύ λυπηρό να μην μπορεί κανείς να κάνει ένα βήμα χωρίς να πάρει τη γνώμη κάποιου. Όσους δε περισσότερους ανθρώπους ρωτά κανείς , τόσο περισσότερες διαφορετικές γνώμες θα πάρει. Επίσης είναι αξιοπερίεργο πώς κάποιες φορές μπορεί να θυσιάσουμε τις ισχυρές αποφάσεις μας στο βωμό των αδύναμων απόψεων που δεχόμαστε από τους άλλους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το σταματάμε. Καλό θα ήταν να κάνουμε την εξής ερώτηση στον εαυτό μας: «θα ήθελα να ανταλλάξω θέση με τον άνθρωπο που μου λέει την άποψή του;» Αν δε θέλουμε να το κάνουμε τότε μάλλον θα ήταν σοφό να μην εκτιμήσουμε τη δική του άποψη περισσότερο από τη δική μας.
Κανείς, δε μας γνωρίζει τόσο καλά όσο εμείς οι ίδιοι. Κανείς δεν μπορεί να ζει τη ζωή μας όπως τη ζούμε εμείς. Κανείς δε ζει μέσα στο σώμα μας 24 ώρες το 24ωρο. Για αυτό το λόγο βρισκόμαστε στην προνομιακή θέση να παίρνουμε τις αποφάσεις που είναι σωστές για εμάς. Ο φόβος δεν πρέπει να μας κάνει να το ξεχνάμε αυτό. Ας ρισκάρουμε παίρνοντας τις δικές μας αποφάσεις . Θα τα θαλασσώσουμε; Ίσως ! Θα μάθουμε μέσα απ’ αυτό; Σίγουρα! Θα γίνουμε πιο δυνατές ; Απόλυτα!
Αυτό δε σημαίνει πως δε θα ξαναζητήσουμε την άποψη κανενός. Ίσως κάποιος να βλέπει τα πράγματα από μια θετική σκοπιά και να μπορεί να μας δώσει καθοδήγηση. Το σημείο κλειδί είναι να δίνουμε αξία πρώτα στις δικές μας αποφάσεις και να ζητάμε καθοδήγηση από εκείνους που εμπιστευόμαστε, ότι θα έχουν να μας δώσουν μια πολύτιμη άποψη.
Αν η παραπάνω ιδέα σού δημιουργεί ένα περίεργο σφίξιμο στο στομάχι , τότε μάλλον ανήκεις σε εκείνους που υπερεκτιμάνε τις απόψεις των άλλων. Απλά ξεκίνα να παρατηρείς, πόσους ανθρώπους ρωτάς να σου πούνε τη γνώμη τους και πόσο πολύ σε επηρεάζει αυτό που λένε. Αν πιστεύεις ότι το έχεις παρακάνει, δηλαδή, έχεις απευθυνθεί σε πολλά άτομα και έχεις δώσει μεγάλη αξία στις απόψεις τους , δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, χαλάρωσε και άκου τι λέει η φωνή μέσα σου. Εμπιστέψου την διαίσθησή σου. Όσο περισσότερο ακούς τη διαίσθησή σου τόσο πιο δυνατός συνοδοιπόρος θα γίνεται. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να γίνεις πρωταθλήτρια αποφάσεων . Επίτρεψε στον εαυτό σου να δεχτεί αυτή τη νέα πρόκληση και νιώσε την ενέργεια της νίκης καθώς το κάνεις.

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ

“Life Coach Γυναικών”

Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ.