Με φροντίζω , με αγαπώ, είναι αυτό εγωιστικό;

0

Σου έχουν περάσει το μήνυμα πως το να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι εγωιστικό και πως για να είσαι καλό κορίτσι πρέπει να αυτοθυσιάζεσαι;
Δε μας αρέσει όταν μας λένε εγωίστριες. Έτσι τις περισσότερες φορές για να αποφύγουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό ,δεν κάνουμε αυτά που πραγματικά θέλουμε .
Πολλές από εμάς μεγάλωσαν με την πεποίθηση ότι, αν κάποιος θυμώσει μαζί μας επειδή κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί ή μας αρέσει , είμαστε εμείς εκείνες που φέρουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά του. Μάθαμε πως αν συνεχίζουμε να κάνουμε πράγματα που ενοχλούν τους άλλους είμαστε άδικες, κακές και εγωίστριες. Κάποιες από εμάς είχαν νάρκισσους γονείς οι οποίοι αντί να είναι υποστηρικτικοί , να μας μάθουν πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να ανακαλύπτουμε τι μας δίνει χαρά, μας μάθανε να παραμελούμε τον εαυτό μας και να φροντίζουμε τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο. Αν δεν κάναμε αυτά που εκείνοι ήθελαν μας έλεγαν εγωίστριες. Υπάρχουν γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο. Τελικά εκείνοι γίνονται εγωιστές λέγοντας στα παιδιά τους ότι είναι εγωιστές επειδή δεν κάνουν αυτό, που εκείνοι θέλουν. Μια τρέλα! Το αποτέλεσμα; Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι τελικά ο ορισμός του «είμαι εγωίστρια» και του «προσέχω και αγαπώ τον εαυτό μου».
Είμαστε εγωίστριες όταν :
Περιμένουμε από τους άλλους να ‘ακυρώνουν’ τις ανάγκες τους και όλα όσα τους δίνουν χαρά και ευχαρίστηση προκειμένου να κάνουν αυτό που εμείς θέλουμε.
Γυρνάμε κάθε συζήτηση πίσω σε εμάς αντί να ακούσουμε και να ενδιαφερθούμε για το τι έχει να μας πει ο άλλος.
Τιμωρούμε τους άλλους όταν αισθάνονται και σκέφτονται διαφορετικά από ότι εμείς.
Ζημιώνουμε τους άλλους προκειμένου να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε.
Θυμώνουμε όταν κάποιος δεν κάνει και πράττει όπως εμείς ορίζουμε .
Θεωρούμε τα δικά μας συναισθήματα, τις δικές μας ανάγκες και τις δικές μας επιθυμίες τις πιο σημαντικές, χωρίς να λαμβάνουμε υπ όψιν ότι και οι άλλοι έχουν συναισθήματα , ανάγκες και επιθυμίες .
Δεν αντιλαμβανόμαστε ποτέ τον αντίκτυπο των συμπεριφορών μας.
Πιστεύουμε πως δικαιούμαστε ειδικής μεταχείρισης π.χ θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε στην ουρά.

Προσέχουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας όταν:
Φροντίζουμε τα συναισθήματά μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας χωρίς να περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς.
Κάνουμε αυτό που μας δίνει χαρά και ευχαρίστηση.
Ενδιαφερόμαστε για τα θέλω και τις ανάγκες των άλλων χωρίς να παραμελούμε τον εαυτό μας.
Υποστηρίζουμε τους άλλους στο να κάνουν αυτό που τους δίνει χαρά ακόμα κι αν δεν κάνουν αυτά που εμείς επιθυμούμε .
Φροντίζουμε τους άλλους επειδή μας δίνει ευχαρίστηση και όχι από φόβο, ενοχές ή υποχρέωση.
Κάνουμε αυτό που έχουμε ανάγκη ακόμη κι αν κάποιος θυμώσει μαζί μας. Για παράδειγμα, πάμε για ύπνο όταν είμαστε πολύ κουρασμένες ακόμα κι αν ο σύντροφός μας θυμώσει γιατί δεν θα δούμε μαζί ταινία.
Έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και λέμε αυτά που αισθανόμαστε αντί να σωπαίνουμε για να αποφύγουμε την κριτική , την απόρριψη ή το θυμό κάποιου.

Είναι πολύ σημαντικό να ορίσουμε τι σημαίνει εγωισμός και τι αυτό-φροντίδα για εμάς, έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε από τον ορισμό που δίνουν οι άλλοι για λογαριασμό μας. Αν, μέσα από τη δική μας εσωτερική γνώση , είμαστε σίγουρες ότι όχι μόνο έχουμε το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να υποστηρίζουμε και να στηρίζουμε αυτό που μας δίνει χαρά και ευχαρίστηση-χωρίς αυτό να βλάπτει τους άλλους – , τότε δε θα πέφτουμε στην παγίδα του να παραμελούμε τον εαυτό μας όταν μας χαρακτηρίζουν εγωίστριες.
Η αυτό-φροντίδα όχι μόνο δεν είναι εγωιστική πράξη , αλλά είναι ένα πολύτιμο δώρο που μπορούμε να κάνουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους . Μέσα από την αυτό- φροντίδα μαθαίνουμε να δημιουργούμε όλες τις συνθήκες για την προσωπική μας ευτυχία. Το αντίθετο συμβαίνει όταν δεν φροντίζουμε και δεν αγαπάμε τον εαυτό μας. Ρίχνουμε το βάρος της ευθύνης στους άλλους και θεωρούμε ότι εκείνοι έχουν το καθήκον να μας κάνουν ευτυχισμένες. Μήπως τελικά αυτό είναι εγωιστικό;

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ

“Life Coach Γυναικών”

Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ.