Μαύροι γίγαντες στον ταβά

0

Ο ταβάς είναι ένα µικρό ταψί µε χείλη κάπως υψηλότερα. Συνήθως οι ταβάδες έχουν δύο λαβές, τα λεγόµενα αυτιά. Κατασκευάζονται κυρίως από χαλκό, αλλά υπάρχουν οι αλουμινένιοι και οι πήλινοι ταβάδες. Το καπάκι κρατά όλη τη γεύση και την υγρασία του φαγητού μέσα και ότι φτιάξουμε στον ταβά είναι χιλιονόστιμο!

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

250 γρ. φασόλια γίγαντες μαύρα, ξεπλυμένα
2 δαφνόφυλλα
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κιλό χόρτα (λάπαθα, σέσκουλα, μυρώνια κ.ά.), χοντροκομμένα
1 μέτριο πράσο
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
ξινόγαλο για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουτ. σούπας γαλέτα

000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Μουσκεύουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε κρύο νερό. Την επομένη τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό, που να τους σκεπάζει καλά. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, έως ότου πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα τα πρώτα 20λεπτά.Στο μεταξύ, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια μαζί, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα χόρτα και το πράσο και ρίχνουμε αμέσως αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, ώσπου να μαραθούν, και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας τον άνηθο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Στραγγίζουμε τους γίγαντες (κρατάμε κατά μέρος 2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν) και τους μεταφέρουμε στον νταβά, σε ένα μέτριο, βαθύ πήλινο ταψάκι. Προσθέτουμε το μείγμα χορταρικών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό από το βράσιμο των φασολιών που αφήσαμε κατά μέρος. Ανακατεύουμε απαλά και πασπαλίζουμε με την γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά). Ψήνουμε για 1 ώρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να μελώσουν οι χυμοί του φαγητού. Το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με μια κουταλιά ξινόγαλο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Περισσότερες συνταγές της Αρετής Μουλακάκη στο www.mastercook.gr