Μαθητές απο την Θεσσαλονίκη παρήγαγαν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια

0

Αυτή είναι η γένια γενιά Ελλήνων που μας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε αυτή την χώρα.Μαθητές απο την Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή κατάφεραν το πραγματικά εκπληκτικό,να παράξουν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια,κάτι που πρώτη φορά γίνεται στην χώρα μας και τους αξίζουν πολλά μπράβο!Οπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απο όπου και ενημερωθήκαμε για την σημαντική τους δημιουργία, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλης Βέργος, λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται σε μικρές ποσότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο στις χώρες Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία και η αξία του ανέρχεται στα 3.200 ευρώ/κιλό, ενώ το γυάλινο δοχείο των 30 γραμμαρίων αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 150 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή του λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια στη σχολή έγινε προ διετίας και παρόλο που στην πράξη αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα «αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση και κανείς δεν θέλησε να μοιραστεί την ενημέρωση που έχει με τους μαθητές της σχολής», σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.

 

Στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, έχει ξεκινήσει έρευνα για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.