Κρητικά ντολμαδάκια

0

Τα ντολμαδάκια, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, κάποιοι τα λένε σαρμαδάκια και άλλοι γιαπράκια και ενώ το όνομα σε όλες τις περιπτώσεις είναι τουρκικό, η ιδέα είναι γνωστή από την αρχαία ακόμη Ελλάδα. Στο πέρασμα των αιώνων η λαμπρή ιδέα υιοθετήθηκε από την κουζίνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,ενώ οι Ελληνες αντιδανείστηκαν τα νέα τουρκικά ονόματα, τα οποία προέρχονται από το sarmak που σημαίνει τυλίγω, από το yaprak που είναι το φύλλο και από το dolmak που πάει να πει γεμίζω. Εδώ θα δούμε την Κρητική συνταγή που πιστεύω πως είναι και η πιο νόστιμη. Μάιος και Ιούνιος είναι οι μήνες που μαζεύονται φρέσκα τα αμπελόφυλλα και μπορούμε να τα πλύνουμε και να τα διατηρήσουμε σε άλμη όλο το χρόνο.

450 γρ. αμπελλόφυλλα
500 γρ. ρύζι νυχάκι ή γλασέ (Η επιλογή του ρυζιού είναι ανάλογα με την προτίμηση μας. Αν θέλουμε σπυρωτή γέμιση θα επιλέξουμε νυχάκι, ενώ αν προτιμούμε πιο μαλακό θα χρησιμοποιήσουμε γλασέ).
2 τομάτες μεγάλες μόνο την ψίχα τους
½ κούπα λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
1 κούπα ανάμεικτη με ψιλοκομμένο δυόσμο, μαϊντανό και μάραθο.
½ κούπα ελαιόλαδο
*(προαιρετικά) 800ml Ζωμό βοδινού ή λαχανικών, αλλιώς χρησιμοποιούμε νερό.
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι & πιπέρι

Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 1 λεπτό λίγα λίγα σε ζεστό νερό και βγάζοντάς τα, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Έτσι τα φύλλα θα κρατήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους. Σε ένα τηγάνι ιδρώνουμε το κρεμμύδι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι ώσπου να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε λίγο από το ζωμό. Μόλις πάρουν βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι & πιπέρι.
Για το τύλιγμα χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο και πλατύ πιάτο όπου βάζουμε το αμπελόφυλλο με τη γυαλιστερή του πλευρά κάτω και τη ματ πλευρά προς τα εμάς . Τοποθετούμε λίγο από τη γέμιση κοντά στη θέση που βρισκόταν το κοτσάνι και τυλίγουμε λίγο – διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ξανατυλίγουμε μέχρι να φτάσουμε στην άκρη του αμπελόφυλλου.
Στρώνουμε λίγα αμπελόφυλλα σκέτα στον πάτο της κατσαρόλας και από επάνω βάζουμε τα ντολμαδάκια κοντά το ένα στο άλλο και δημιουργούμε όσες στρώσεις χρειαστεί .
Τέλος από επάνω τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα έτσι ώστε κατά το βρασμό να συγκρατεί τα ντολμαδάκια και να μην διαλυθούν με πιθανές αναπηδήσεις μέσα στο κοχλάζον νερό.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ζωμό ή νερό μέχρι να καλυφθούν και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε ζωμό θα έχουμε πιο έντονη γεύση, όμως σε περιόδους νηστείας χρησιμοποιούμε νερό αλατισμένο.
Μεταφέρουμε στην πιατέλα και παίρνοντας λίγο από το νερό που βράσαμε τα ντολμαδάκια το αναμιγνύουμε με τον χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια. Επίσης σερβίρονται με λίγες κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό όπου η γεύση τους ταιριάζει εκπληκτικά. Μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο σκεύος έως και 8-10 ημέρες.
Τρώγονται και κρύα ως ορεκτικό.

Περισσότερες συνταγές της Αρετής Μουλακάκη στο www.mastercook.gr

Comments are closed.