Θες να τα ξαναβρείς με την πρώην σχέση σου; Αυτά τα σημάδια προδίδουν αν θα τα καταφέρεις!

0

Ο Μπομπ Μάρλεϋ έλεγε: «Όλοι θα σε πληγώσουν. Πρέπει, όμως, να βρεις εκείνους για τους οποίους αξίζει να υποφέρεις». Από μία άποψη, είχε δίκιο. Μακροπρόθεσμα, ακόμα και οι σχέσεις της μεγαλύτερης αγάπης και αλληλοϋποστήριξης, εμπεριέχουν στιγμές θλίψης και απογοήτευσης. Είναι, λοιπόν, σε κάποιο βαθμό αναπόφευκτο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε ποιες σχέσεις αξίζουν να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να τις σώσουμε και να τις βελτιώσουμε και ποιες είναι προτιμότερο να τις αφήσουμε οριστικά πίσω.

«Η επιτυχία ή αποτυχία μιας σχέσης εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες», όπως επισημαίνει και η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Σαμάνθα Μπερνς.

Ας δούμε, λοιπόν, 5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορούμε – και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε – να τα ξαναβρούμε με τον πρώην μας:

1) Λειτουργούμε ακόμα σαν ομάδα.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό στον οποίο συνέβαλε καθένας στη δημιουργία του προβλήματος, τα επιτυχημένα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες από κοινού.

«Για παράδειγμα, ακόμα κι αν ο ένας σύντροφος αγόρασε καινούριο αυτοκίνητο χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου και εκείνος είναι θυμωμένος, πρέπει και οι δύο να προσπαθήσουν για την πληρωμή του χρέους», εξηγεί η Μπερνς.

Αυτοί οι σύντροφοι εξακολουθούν να αγαπούν και να συμπαραστέκονται ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν δεν εγκρίνουν όλες τις πράξεις του.

Αν, λοιπόν, ο πρώην μας δείχνει να μην αποστασιοποιείται πλήρως από τις κοινές μας υποχρεώσεις και δραστηριότητες, ίσως να εξακολουθεί να κρατά τη πόρτα ανοιχτή.

2) Αναλαμβάνουμε και οι δύο την ευθύνη για τα λάθη.

Αν π.χ. ο σύντροφός μας μας έχει απατήσει, προφανώς το σφάλμα δεν είναι δικό μας. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο. Μπορεί, για παράδειγμα, εκείνος να ένιωθε την ανάγκη επιβεβαίωσης ή εμείς να ήμασταν απόμακρες συναισθηματικά.

«Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται μόνο όταν κάθε σύντροφος αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης», εξηγεί η Μπερνς. Έτσι μόνο θα τεθούν οι βάσεις για να φτιάξει το ζευγάρι, μετά τις δυσκολίες, μια πιο δυνατή σχέση και να αποφύγει στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.
3) Δεν έχουν χαθεί τα συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας – και δεν έχουμε πάψει να τα εκφράζουμε στο βαθμό που μπορούμε.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον πρόκειται για τον πιο σημαντικό παράγοντα που κρατά ένα ζευγάρι κοντά. Αν η αγάπη και το ενδιαφέρον παραμένουν ζωντανά και εξακολουθούμε να τα εκφράζουμε στον πρώην σύντροφό μας στον βαθμό που μπορούμε, η σχέση έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσει ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια.

«Ο μοναδικός τρόπος που έχει κάθε σύντροφος να δείχνει την αγάπη του στον άλλο, πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, οι διαφορές μπορούν να λυθούν ευκολότερα και τα ζευγάρι να ξαναέρθει κοντά», είναι η επιστημονική άποψη της Μπερνς.

Ο τρόπος έκφρασης μπορεί να περιλαμβάνει πολλά: Λόγια που δείχνουν ότι το ενδιαφέρον μας παραμένει ζωντανό, μικρά δώρα, κοινό χρόνο και δραστηριότητες, πρακτική βοήθεια, φυσική επαφή. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ακόμα πιο σημαντικό να τα αξιοποιούμε, όταν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.

4) Έχουμε την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειάς μας.

Με τη σημερινή καταιγιστική χρήση των social media, είναι πολύ εύκολο να αναζητήσει κανείς – και, πράγματι, να βρει – μια καινούρια σχέση. Πολλοί νέοι σύντροφοι, εξάλλου, είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι μόλις με λίγα κλικ.

‘Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η λύση δεν είναι αυτή.

«Αν προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε τη σχέση μας με έναν πρώην, είναι προτιμότερο να περιστοιχιζόμαστε από φίλους και συγγενείς που είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν και να μας βοηθήσουν παρά από άτομα που κάνουν διαρκώς επικριτικά σχόλια και μας συμβουλεύουν να τον ξεχάσουμε οριστικά», επιβεβαιώνει και η Μπερνς.
5) Έχουμε και οι δύο την πρόθεση να ξαναφτιάξουμε τη σχέση.

Ως γνωστόν, καμία σχέση δεν σώζεται από μόνη της. Έτσι, αν βλέπουμε και τον πρώην σύντροφό μας πρόθυμο να την ξαναφτιάξει, τα πράγματα είναι θετικά. «Αντίθετα, αν έχουμε προσπαθήσει να συζητήσουμε μαζί του, αλλά εκείνος αρνείται τη δική του ευθύνη και να καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια για να βελτιώσει την κατάσταση, ίσως έχει έρθει η ώρα να φύγουμε μακριά», εξηγεί η Μπερνς.

Πάντως, παρότι σχεδόν κάθε πρόβλημα μπορεί από κοινού να λυθεί, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να προσπαθήσουμε καθόλου. Κι αυτό συμβαίνει όταν έχει προηγηθεί βία, σωματική ή ψυχική, όπως επισημαίνει η ειδικός. Οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αλλά όταν το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, δεν αξίζει το ρίσκο.

 

ΠΗΓΗ: womantoc.gr