Η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής…

0

H τρίτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής έγινε η Ντόνα Στρίκλαντ, μετά τη Μαρία Κιουρί το 1903 και τη γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ το 1963.

Η Καναδή επιστήμονας τιμήθηκε με το ένα τέταρτο του Νόμπελ, αφού το άλλο ένα τέταρτο πηγαίνει στον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και το υπόλοιπο ήμισυ στον Αμερικανό Άρθουρ Άσκιν, ο οποίος εφηύρε τις «λαβίδες φωτός» (γνωστές ως tweezers).

H γεννημένη το 1959 Ντόνα Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικό της), άνοιξαν τον δρόμο -με μία επιστημονική δημοσίευσή τους το 1985- για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει.

Τέτοια λέιζερ μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν οπές ακριβείας σε άψυχα υλικά και σε ζωντανούς ιστούς. Οι διορθωτικές επεμβάσεις για παθήσεις των ματιών βασίζονται σε τέτοιου είδους λέιζερ, τα οποία έχουν πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη χημεία, στη φαρμακευτική, στην ενέργεια κ.α.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...