Η καρδιά μου ράγισε. Πώς θα τη γιατρέψω;

0

«Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια».
«Είναι γεμάτες οι θάλασσες από ψάρια».
«Η καρδιά πρέπει είτε να ραγίζει , είτε να πετρώνει».
Ωραίες και ίσως βάσιμες δηλώσεις , οι οποίες όμως την ώρα που έχει ραγίσει η καρδιά σου, δεν έχουν κανένα νόημα και δε βοηθούν.
Ο έρωτας και η αγάπη μάς κάνει να πιστεύουμε πως ο άνθρωπος που αγαπήσαμε ήταν ο ένας και μοναδικός , ότι ήμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον . Πιστεύουμε πως αυτή η ταύτιση και η έλξη ήταν μοναδική και πως για κάποιον λόγο γεννηθήκαμε για να ήμαστε μαζί. Μήπως τελικά υπάρχει κάποιος που προορίζεται μόνο για εμάς; Μήπως πραγματικά υπάρχει η δίδυμα -ψυχή μας ; Εκεί έξω κυκλοφορεί μόνον ένας συγκεκριμένος και ξεχωριστός άνθρωπος για εμάς και όταν τον χάνουμε, τέλος ;
Πού ξεκινάει και πού τελειώνει η αλήθεια;
Δεν είμαι σίγουρα το αρμόδιο άτομο για να δώσω εξήγηση στο μυστήριο που λέγεται σύμπαν και πεπρωμένο , αλλά πιστεύω πως αν ο καθένας από εμάς έχει μια δίδυμη-ψυχή μπορούμε να αισθανθούμε ότι την βρήκαμε ακόμη κι αν δεν είναι έτσι. Δηλαδή είναι δύσκολο να αισθανθούμε και για άλλους ανθρώπους το ίδιο; Ίσως τελικά η μόνη απόδειξη ότι βρήκαμε τη δίδυμη-ψυχή μας είναι ότι η σχέση δεν έχει άσχημο τέλος.
Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι τα δικά σου πιστεύω, αλλά σίγουρα μπορώ να ξέρω τι σημαίνει και για σένα ο όρος «ραγισμένη καρδιά». Ο πόνος μπορεί να είναι αβάσταχτος. Τουλάχιστον στην αρχή. Όμως, όπως με κάθε δυσκολία στη ζωή, κάποια στιγμή θα βγούμε πιο δυνατές. Μέχρι τότε όμως τι κάνουμε ;
Παραθέτω κάποιες ιδέες που ίσως φανούν χρήσιμες :
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου
Όταν ερωτευόμαστε το σώμα μας γεμίζει από εκείνες τις όμορφες ορμόνες (οξυτοκίνη και ντοπαμίνη) που μας κάνουν να αισθανόμαστε ανάλαφρες, γεμάτες ενέργεια και ζωντάνια. Μάλιστα η ντοπαμίνη δημιουργεί και την αίσθηση της εξάρτησης. Μόλις το αντικείμενο του πόθου μας φύγει , οι ορμόνες μας οδηγούνται σε καθοδική πορεία και έτσι αισθανόμαστε κενές, άδειες , χωρίς ενέργεια και διάθεση. Το μεγαλύτερό μας λάθος είναι να πιστεύουμε πως δε θα συνέλθουμε ποτέ. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Ακόμα κι αν σου φανεί δύσκολο στην αρχή , θα ξαναβρείς νόημα στη ζωή και χωρίς να υπάρχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στη ζωή σου. Θέλει απλά χρόνο.

Απασχόλησε τον εαυτό σου
Όταν χωρίσουμε αρχίζουμε να κάνουμε διάφορες εικασίες για το πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε αντιδράσει διαφορετικά, σκεφτόμαστε συνεχώς τι δεν πήγε καλά, που μπορεί να κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να οδηγούμε την φαντασία μας στα άκρα.
Αντί να εξαντλείς κάθε σενάριο το οποίο στο τέλος μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα από πριν , ξεκίνα να στρέφεις την προσοχή σου σε πράγματα έξω από σένα. Δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτε ούτως ή άλλως. Κάνε κάποιες δραστηριότητες που σου αρέσουν , συνάντησε φίλους, βρες καινούρια ενδιαφέροντα . Να θυμάσαι πως η ανάλυση φέρνει μόνο παράλυση . Τίποτε περισσότερο.
Θυμήσου τις όχι και τόσο καλές στιγμές
Όταν κάτι τελειώνει είναι πολύ εύκολο να ανακαλέσουμε τις όμορφες στιγμές. Αλλά η σχέση τελείωσε και επειδή τελείωσε σίγουρα θα υπήρχαν και οι κακές στιγμές. Στρέψε την προσοχή σου και σε αυτές, δες τι έμαθες και μην κατηγορείς μόνο τον εαυτό σου ή τον πρώην σύντροφό σου για όσα πήγαν στραβά. Χρειάζονται δύο για το tango. Να το θυμάσαι αυτό.
Άρχισε να αναρωτιέσαι αν τελικά αυτός ο άνθρωπος ήταν για σένα
Είμαι σίγουρη πως θα έχεις φίλες που θα σου πούνε πως αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν για σένα ακόμα κι αν αυτό δε θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Ρώτησε τον εαυτό σου αν αυτός που αγάπησες σε έκανε να εξελιχθείς και να προοδεύσεις στη ζωή σου ή σε γέμισε ανασφάλειες και σε αποσυντόνιζε τόσο συναισθηματικά όσο και νοητικά. Μήπως αυτός που πίστευες ότι ήταν η αγάπη της ζωής σου ήταν απλά μια παράκαμψη στο δρόμο προς την πραγματική αγάπη;
Άφησε τις γενικολογήσεις και μπες πάλι στο παιχνίδι
Εύκολα μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα : «όλοι οι άντρες είναι ίδιοι », «όλοι οι άντρες είναι άπιστοι», «όλοι οι άντρες φοβούνται τη δέσμευση» κτλ. Αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος σκέψης όταν πληγωθούμε , ο οποίος όμως είναι αδιέξοδος. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Μπορείς να αγαπήσεις και να αγαπηθείς και πάλι. Επειδή η τελευταία σου σχέση έδινε την αίσθηση ότι ήταν η ιδανική , αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρξει μια άλλη ακόμη καλύτερη.
Όταν πληγωνόμαστε τα πάντα φαίνονται απροσπέλαστα . Όπως ένα βουνό όταν το βλέπεις από κοντά σου φαίνεται τεράστιο , μόλις όμως αρχίζεις να απομακρύνεσαι και να το βλέπεις από απόσταση , αρχίζει φαίνεται σαν ένα επίπεδο κομμάτι της όλης εικόνας. Και ειδικά αν προχωράς μπροστά και αφήνεις το βουνό πίσω σου.

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ

“Life Coach Γυναικών”

Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ.