Επιτυχημένες σχέσεις; Ποια είναι τα μυστικά;

0

Την κοιτάζει και της λέει: «ό,τι και να γινόταν εμείς πάντα γελούσαμε. Δεν γελάμε πια». Εκείνη του απαντάει με ήρεμο βλέμμα: «γελάμε, αλλά όχι την ίδια στιγμή.»
Υπάρχουν τελικά όμορφες και επιτυχημένες σχέσεις; Σχέσεις που θα κρατήσουν στον χρόνο ό,τι και να γίνει; Ξέρουμε γιατί κάποιες σχέσεις λειτουργούν και άλλες όχι; Για καλή μας τύχη πλέον θα ξέρουμε, αφού αυτό το άρθρο θα μας δείξει τι χρειάζεται να αποφεύγουμε σε μια σχέση και τι χρειάζεται να ενσωματώσουμε ώστε να είναι πιο υγιής και επιτυχημένη. Φυσικά να θυμόμαστε ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια , αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλές σχέσεις που τις χαρακτηρίζεις : ευτυχισμένες. Για να δούμε κάποια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την σωστή και πιο υγιή λειτουργία των σχέσεων.
Να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες
Ο ρομαντισμός είναι υπέροχος και το να βλέπουμε τα καλύτερα στον σύντροφό μας είναι ένας σίγουρος δρόμος να διατηρήσουμε τον έρωτα και την αγάπη. Αλλά τα χρόνια που θα περάσουμε μαζί του ίσως να είναι πολλά. Για αυτό θα ήταν καλό μόλις περάσει ο πρώτος καιρός του έρωτα, όπου όλα τα βλέπουμε τέλεια και ιδανικά , να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι σίγουρα στην πορεία θα ανακαλύψουμε κάποια ψεγάδια στον σύντροφό μας. Να θυμόμαστε πάντα ότι κι εκείνος είναι άνθρωπος συνεπώς δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι τέλειος.
Η συγγνώμη να μην είναι μια σπάνια λέξη
Υπάρχουν άνθρωποι που σχεδόν ποτέ δεν παραδέχονται πως έχουν κάνει λάθος και δε λένε συγγνώμη. Οι άνθρωποι που έχουν ευτυχισμένες σχέσεις έχουν μάθει να λένε συγγνώμη. Ο έρωτας και το πάθος είναι ωραίο πράγμα σε μια σχέση , αλλά δε μπορούν να διατηρηθούν αν δεν υπάρχει σεβασμός για τα συναισθήματα του άλλου.
Να κάνουμε σωστούς τσακωμούς
Κάποια ζευγάρια τσακώνονται συνεχώς και παρ’ όλα αυτά είναι ευτυχισμένα. Άλλα πάλι τσακώνονται σπάνια και η σχέση τους μπορεί να καταστραφεί. Γιατί;
Αυτό που θα προσδιορίσει αν ο γάμος ή η σχέση θα κρατήσει δεν είναι αν τσακωνόμαστε ή όχι ή πόσες φορές τσακωνόμαστε. Είναι ο τρόπος που τσακωνόμαστε. Είτε το πιστεύουμε είτε όχι , υπάρχει σωστός τρόπος. Ο πρώτος κανόνας είναι να βγάλουμε από τη μέση την ασέβεια και την περιφρόνηση, δηλαδή κοσμητικά επίθετα, ειρωνείες και προσβολές. Ο δεύτερος κανόνας είναι να σταματήσουμε να μπαίνουμε σε στάση άμυνας μόλις ο σύντροφός μας αναπτύξει κάποιο θέμα που μπορεί να μην μας αρέσει. Η άμυνα μπλοκάρει την επικοινωνία και καταστρέφει την οικειότητα. Ο τρίτος κανόνας είναι να βγάλουμε από τη ζωή μας την κριτική και να βάλουμε τη φιλοφρόνηση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε κάποια πράγματα που μας ενοχλούν , αλλά άλλο πράγμα η επισήμανση και άλλο πράγμα η κριτική. Όταν ασκούμε κριτική ουσιαστικά κάνουμε επίθεση στο σύνολο της προσωπικότητας του άλλου . Η επισήμανση όμως αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο πράγμα που δε μας αρέσει. Για παράδειγμα άλλο να πούμε στον σύντροφό μας : «είσαι τεμπέλης ή τσαπατσούλης ή αναίσθητος » και άλλο να του πούμε : «όταν δεν μαζεύεις τα πράγματά σου πρέπει να το κάνω εγώ και ξέρεις ότι δεν έχω πολύ χρόνο ». Πολλές γυναίκες προσπαθούν να βελτιώσουν ή να αλλάξουν τον σύντροφό τους χρησιμοποιώντας την κριτική για να προσδιορίσουν τι δεν τους αρέσει . Ακόμα κι αν η πρόθεσή τους είναι καλή, οι επιπτώσεις που έχει μια τέτοια συνήθεια δεν είναι. Ας ξεκινήσουμε να υπενθυμίζουμε στους συντρόφους μας τα ταλέντα τους, τα δυνατά τους σημεία και όλα όσα αγαπάμε σε αυτούς. Σε κανέναν δεν αρέσει να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο επικριτικών σχολίων . Ας ξεκινάμε την πρότασή μας κάπως έτσι : «είσαι τόσο οργανωτικός και τακτικός και ξέρεις πως αν είσαι έτσι και στα θέματα του σπιτιού θα με ξεκουράζεις και θα έχουμε περισσότερο χρόνο να περνάμε μαζί». Ο τέταρτος κανόνας είναι να δίνονται άμεσες λύσεις σε όσα απασχολούν την καθημερινότητα μας και να μη γίνεται κάποιο θέμα σίριαλ τεσσάρων κύκλων.
Να κάνουμε αναδρομές στις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί
«Θυμάσαι τότε που…», «δεν ήταν πολύ ωραίο, όταν ……», είναι ένας ωραίος τρόπος να ενδυναμώσουμε τη σχέση. Το ότι σήμερα για διαφόρους λόγους δεν περνάμε όπως τότε, δε σημαίνει πως δεν θα έρθουν ξανά τέτοιες μέρες. Οι αναμνήσεις μας υπενθυμίζουν ότι ξέρουμε να περνάμε όμορφα. Οπότε όταν έρθει και πάλι η ώρα θα δημιουργήσουμε εξίσου όμορφες στιγμές.
Να εξασφαλίζουμε 5 καλές στιγμές
Μια σταθερή σχέση χρειάζεται 5 όμορφες στιγμές για κάθε 1 όχι και τόσο όμορφη στιγμή. Καλές στιγμές μπορεί να σημαίνει μια αγκαλιά , μια όμορφη βόλτα, ένα ρομαντικό δείπνο, μια ταινία, γενικότερα οτιδήποτε θετικό. 1 όχι και τόσο όμορφη στιγμή μπορεί να είναι ένας τσακωμός ή μια απογοήτευση. Οπότε ας θυμόμαστε το 5/1 και αυτό θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα αν ακολουθήσουμε και την πιο κάτω συμβουλή
Να ξέρουμε ποιος είναι ο ‘χάρτης ‘ του συντρόφου μας
Ο καθένας από εμάς έχει έναν χάρτη, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι πληροφορίες της ζωής μας , οι φιλοδοξίες μας , αυτά που αγαπάμε και αυτά που δε μας αρέσουν. Όσα περισσότερα ξέρουμε για την προσωπικότητα του συντρόφου μας , τόσο πιο κοντά θα έρθουμε και τόσο πιο εύκολο θα είναι να κινηθούμε μέσα στη σχέση.
Επειδή λοιπόν οι έρευνες δείχνουν ότι οι παντρεμένοι ή εκείνοι που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις είναι πιο υγιείς και ζούνε περισσότερο , ας ξεκινήσουμε να εντάσσουμε στη ζωή μας και τις παραπάνω συμβουλές. Ο καιρός θα δείξει και θα επιβεβαιώσει ή όχι τις έρευνες.

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ

“Life Coach Γυναικών”

Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ.