Εκπαιδευτικό Θέατρο : «Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα»

0

Στο έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”, ο λόγος, η πρωτότυπη μουσική, η κίνηση, τα σκηνικά, οι οπτικές παραστάσεις σχηματίζουν ένα αόρατο νήμα απ’όπου ξετυλίγεται η γέννηση του κόσμου και των γραμμάτων και φτάνει έως εμάς, μέσα στον νου και στην καρδιά μας.”

Το έργο «Μυθολογία–Κίνηση–Γλώσσα» είναι μια ποιητική διασκευή του έργου «Θεογονία» του Ησιόδου, όπου περιγράφεται, με βάση τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, η ιστορία της γέννησης του κόσμου. Το έργο εντάσσεται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού θεάτρου αφενός γιατί ψυχαγωγεί, αφετέρου γιατί διδάσκει εμπειρικά. Μας ψυχαγωγεί, γιατί ξεδιπλώνεται μπροστά μας ολόκληρο το κοσμογονικό ταξίδι της Γης και του σύμπαντος, μέσα από τη ματιά του Ησιόδου, έτσι όπως την αποτυπώνει στο έργο του “Θεογονία”. Μας διδάσκει, γιατί οι λέξεις που εμπλέκονται σε αυτό το κοσμογονικό ταξίδι, γεννιούνται μέσα από αυτό και ξεδιπλώνονται με τον μίτο του μύθου, κουβαλώντας την δική τους ιστορία μέσω του ήχου τους.

AdTech Ad

Η δράση χωρίζεται σε δύο μέρη: στο δίωρο προπαρασκευαστικό σεμινάριο και στην κυρίως παράσταση.

Το δίωρο προπαρασκευαστικό σεμινάριο που διεξάγεται, αφορά την ελληνική γλώσσα και την μυθολογία, με απαρχή επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο “Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα”. Εμπεριέχει μουσική, κίνηση, λόγο, ακουστική επένδυση.Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο.Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα είναι παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου με τους κηδεμόνες τους, εκπαιδευτικοί, καθώς και οικογένειες επισκεπτών από το εξωτερικό, που έχουν στοιχειώδη επαφή με την ελληνική γλώσσα. Σε συνεργασία πάντοτε με την συντονίστρια της δράσης, Ηλέκτρα Ξανθούλη, οι συμμετέχοντες κατανοούν σε βάθος και δημιουργούν νοητικές εικόνες και εμπειρίες που αφομοιώνονται και οδηγούν σε ξεκάθαρους γνωστικούς στόχους. Στόχοι που βρίσκουν την πρακτική εφαρμογή τους στην ορθογραφία, στην ορθή εκφορά των φθόγγων και στην ετυμολογία των λέξεων, καθώς και στη συνειδητοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, με όχημα τον μύθο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο, Κίνηση, Παρουσίαση: Ηλέκτρα Ξανθούλη

Μουσική σύνθεση: Κλέων Αντωνίου

Μουσικοί: Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα, keybords, φωνή), Θοδωρής Ρέλλος (βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο), Βαγγέλης Ζήσης (ντραμς, κρουστά)

Ηχοληψία: Warehouse studio, Studio19st

Σκηνικά: Εύη Παναγιωτάκη

Οπτικές παραστάσεις: Studio 19st | Βασίλης Κουντούρης

Ώρες και μέρες σεμιναρίου και παραστάσεων:

7/5, 21/5, 4/6 ημέρα Κυριακή στις 12.00-14.00 : σεμινάριο Ελληνικής γλώσσας και μυθολογίας.

14/5, 28/5, 11/6 ημέρα Κυριακή στις 12.00-13.00 : παράσταση του έργου «Μυθολογία-Κίνηση-Γλώσσα»

Διάρκεια σεμιναρίου : 120΄

Διάρκεια παράστασης : 60΄

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10 ευρώ παιδικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, φοιτητικό 5 ευρώ

ομαδικό άνω των 10 ατόμων 8 ευρώ

Θέατρο ΜΠΙΠ

Διεύθυνση:

Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη 11361

Τηλέφωνο: 213 03 44 074