Δωρεάν μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου από το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας…

0

Η πρώτη περικοπή δαπάνης αλλά και φροντίδας την οποία λανθασμένα κάνουμε όλοι σε καιρούς κρίσης –όπως αυτή η πολυετής που βιώνει η χώρα– είναι η αναβολή των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων και προληπτικού ελέγχου.

Ειδικά για τις γυναίκες, που έχουν οικογένεια, παιδιά και δουλειά στο κεφάλι τους, όλο κάποια άλλη ανάγκη προηγείται από τη δική τους κι όλο χρόνος δεν υπάρχει, οπότε και αμελούν να φροντίσουν τη δική τους υγεία.

Αυτή την αμέλεια των γυναικών θέλει να νικήσει το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας μέσα από τις ενημερωτικές εκστρατείες αλλά και το έργο που παράγει.

Γι’ αυτό και προσφέρει, δωρεάν, τις διαγνωστικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, μέσω του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου», σε γυναίκες ηλικίας από 25 μέχρι 39 ετών με το τεστ Παπανικολάου και σε γυναίκες από 40 ετών και άνω επιπρόσθετα με μαστογραφία.

Είναι ένα εξαίρετο πρόγραμμα που προσφέρεται στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας μας από το 1989 και επιχορηγείται από το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, το οποίο καλύπτει όλες τις απαιτούμενες δαπάνες.

Από πλευράς εξεταζομένων το μόνο που απαιτείται είναι η επικοινωνία είτε με τις αυτοκίνητες μονάδες του ΕΙΟ –μέσω των τηλεφώνων που δίνονται σε κάθε δήμο που ανακοινώνεται το πρόγραμμα– είτε με τη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι πλήρως εξοπλισμένη και ανακουφίζει μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων.

Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και η συνεχιζόμενη παρακολούθηση των εξεταζόμενων γυναικών και μετά το πέρας του πρώτου έτους εξετάσεων είναι ο δεύτερος στόχος του προγράμματος, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του ποσοστού θνησιμότητας.

Ποιες γυναίκες μπορούν να εξεταστούν άμεσα;

Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου» διενεργείται στον Δήμο Κρωπίας (από τις 29 Νοεμβρίου του 2017), σε ειδική κινητή μονάδα εγκατεστημένη δίπλα στο δημαρχείο (επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου 47).

«Το πρόγραμμα θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, προκειμένου να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες» τόνισε σε δήλωσή του ο Μιχαήλ Βροντάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (9.30-14.00) στο τηλέφωνο 210-6623240 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Τώρα, στη σταθερή μονάδα του ιδρύματος (Βαλτετσίου 11, Αθήνα), μπορούν να εξεταστούν δωρεάν:

α. Ολες οι γυναίκες που εργάζονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εργασίας Αττικής και Κυκλάδων αλλά και οι σύζυγοι εργαζομένων.
β. Οι γυναίκες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής (δημιουργήθηκε από την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
γ. Οσες γυναίκες είναι μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
δ. Σύμφωνα με το τελευταίο πρόγραμμα, οι δημότισσες Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Από τον μήνα Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν δύο ακόμη προγράμματα που αφορούν τον Δήμο Μαρκόπουλου και την Περιφέρεια Αρκαδίας.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον ντόπιο πληθυσμό, να κάνουν τις εξετάσεις τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, αλλά κυρίως με ασφάλεια ελέγχου και διάγνωσης. Πράγμα πολύ σημαντικό για την ψυχολογία της γυναίκας που θα θελήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή ακόμη ακόμη, για να θελήσει να το κάνει.

Τώρα τι διαδικασίες ακολουθούνται;
Αναπαράγουμε από την ιστοσελίδα του ιδρύματος:

«Τις μαστογραφίες και τα λαμβανόμενα επιχρίσματα διαγιγνώσκουν έμπειροι ιατροί ακτινολόγοι και κυτταρολόγοι. Στις μαστογραφίες γίνεται διάγνωση χωριστά από δύο ακτινολόγους και εάν υπάρχει διάσταση απόψεων παραπέμπονται σε επιτροπή ιατρών για περαιτέρω έλεγχο. Οι γυναίκες ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων με προσωπική επιστολή ή ηλεκτρονικώς (μέσω e-mail). Στην περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, οι γυναίκες καλούνται για επανεξέταση. Σε περίπτωση που χρειαστεί συμπληρωματικός έλεγχος, αυτός πραγματοποιείται, επίσης δωρεάν, στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος. Εάν πάλι είναι αναγκαία η ιατρική παρέμβαση, οι γυναίκες παραπέμπονται στο Νοσοκομείο “Ο Αγιος Σάββας”. Στα ειδικά μηχανήματα πολλαπλής διάγνωσης μαστογραφιών, τα οποία είναι τα μόνα που υπάρχουν στην Ελλάδα, τοποθετούνται από εξειδικευμένο προσωπικό οι μαστογραφίες όλων των γυναικών (δύο λήψεις σε κάθε μαστό, τέσσερεις μαστογραφίες ανά γυναίκα), που εξετάζονται σε όλες τις μονάδες του Ιδρύματος, ούτως ώστε να είναι δυνατή η συνεχής διάγνωση εκατοντάδων μαστογραφιών, χωρίς διακοπή».

Οι στατιστικές δείχνουν
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους και έργου που προσφέρει το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας, συνολικά, από το 1989 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 300.000 μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών.

Στις κινητές και τη σταθερή μονάδα, έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις και επανέλεγχοι (φάσεις πληθυσμιακού ελέγχου) στους Νομούς:
• Ηλείας (5 φάσεις),
• Μεσσηνίας (7 φάσεις),
• Ζακύνθου (3 φάσεις),
• Λευκάδας, Ευρυτανίας (2 φάσεις),
• Ροδόπης (2 φάσεις),
• Μαγνησίας, Πέλλας, Λέσβου, Καρδίτσας (2 φάσεις),
• Κορίνθου, Λακωνίας (2 φάσεις),
• Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Τρικάλων (2 φάσεις),
• Οινούσες, Νάξου, στην επαρχία Ελασσόνας, στα Καλάβρυτα, καθώς και στις επαρχίες ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας της Κύπρου.

Οσον αφορά τον Νομό Αττικής, εξετάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στους Δήμους:
• Κερατέας (3 φάσεις),
• Περιστερίου, Αχαρνών, Πετρούπολης, Ιλίου (4 φάσεις),
• Ανω Λιοσίων, Καματερού (2 φάσεις),
• Ζεφυρίου, Αγίων Αναργύρων, Ηλιούπολης, Γέρακα, Κερατσινίου, Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι), Αιγάλεω, Καισαριανής και Σπάτων.
Το ίδρυμα έχει θέσει σαν στόχο τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να διενεργηθούν, να έχουν συνέχεια και να επαναλαμβάνονται, όπου είναι δυνατό, ανά διετία. Μελλοντικά δε, στοχεύει, τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, να επεκταθούν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, να δημιουργηθούν παραρτήματα του σε κάθε νομό, με κέντρο αναφοράς πάντα τη σταθερή μονάδα που βρίσκεται στην Αθήνα.
Ενας ακόμη στόχος που θα ήθελαν να επιτευχθεί εν καιρώ, είναι να επεκταθούν τα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως αυτές του δέρματος, του παχέος εντέρου αλλά και του προστάτη.

efsyn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...