Αρνητικότητα: Τελικά μπορούμε να της ξεφύγουμε;

0

Αρνητικότητα: Τελικά μπορούμε να της ξεφύγουμε;
Μα από πού έρχεται τελικά αυτή η αρνητικότητα; Είναι εύκολο να την αποβάλλουμε; Όχι δεν είναι αν επιτρέψουμε να μας αποστραγγίζουν και να μας ‘αδειάζουν’ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αφού όμως το ξέρουμε γιατί δεν κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε;
Από φόβο.

Και γιατί από φόβο παρακαλώ;

Γιατί ο φόβος είναι το αποτέλεσμα δύο πραγμάτων. Πρώτων ο πόνος. Δεν μπορούμε τον σταματήσουμε να έρχεται στη ζωή μας. Είναι ένα γεγονός στη ζωή, είναι η ίδια η εκδήλωση της ζωής. Δεύτερων, το ‘υποφέρειν’. Αυτό προέρχεται επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το συναίσθημα του πόνου. Πόνος και ‘υποφέρειν’ όταν σμίγουν προκαλούν φόβο. Ο φόβος ότι δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα γεγονότα, τους άλλους , αλλά και τα ίδια μας τα συναισθήματα.

Η ανθρώπινή φύση μάς έχει διδάξει να συνδέουμε συναισθήματα με γεγονότα τα οποία κάποιες φορές είναι ευχάριστα και κάποιες φορές δυσάρεστα. Όταν αισθανόμαστε πόνο, ψάχνουμε κάτι να μας δώσει ανακούφιση ή λίγη χαρά. Αν δεν μπορούμε να βρούμε αυτή τη χαρά, ο φόβος κάνει την εμφάνισή του και εμείς αντιδράμε. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε για αυτό που θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα. Τις περισσότερες φορές είναι μια γρήγορη, επιφανειακή ή καταστροφική επιδιόρθωση της κατάστασής. Αλκοόλ , φαγητό, ναρκωτικά, απιστία, , ακόμη και πιο light δραστηριότητες όπως therapy shopping. Έχουμε πει στο μυαλό μας πως αυτά είναι απόλαυση και ευχαρίστηση και το μυαλό θυμάται. Αν όμως αυτή η ευχαρίστηση διατηρείται για πολύ καιρό , τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

Ας δούμε κάτι το οποίο έχουμε νιώσει όλοι μας: θυμό. Ο θυμός γεννιέται από το φόβο. Ο φόβος ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάτι ή κάποιον επειδή δε συμβαδίζει με τα δικά μας πιστεύω. Όλοι μας έχουμε τα δικά μας πιστεύω για το πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος και το πώς θα έπρεπε να μας συμπεριφέρεται, οπότε αν κάτι δεν πάει έτσι όπως το θέλουμε, θυμώνουμε. Μετά ξεσπάμε ανακοινώνοντας το θυμό μας ή πιάνουμε μια μπύρα ή μια σοκολάτα ή οτιδήποτε είναι δίπλα μας(!).

Χρειάζεται να μάθουμε να είμαστε πιο ανεκτικοί και ανοιχτόμυαλοι με οτιδήποτε δεν χωράει στον τρόπο που εμείς βλέπουμε τα πράγματα. Ναι , ξέρω ακούγεται εκνευριστικό , αλλά δεν μπορούμε να συμφωνούμε με τους πάντες και τα πάντα . Χρειάζεται να μάθουμε να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις και τις επιλογές των άλλων και να δεχόμαστε ότι θα υποστηρίζουν τη δική τους θέση , όπως άλλωστε κι εμείς θέλουμε να υποστηρίζουμε τη δική μας. Το να είμαστε αδιάλλακτοι και να προσάπτουμε ένα αρνητικό συναίσθημα σε αυτό που δε μας αρέσει , θα μας γεμίσει με αρνητικότητα και θα μας κάνει να ψάξουμε να βρούμε προσωρινούς και μη αποτελεσματικούς τρόπους για να ‘καταπιούμε’ το φαρμάκι που μας ποτίζουν.

Και τελικά ο πόνος έχει τόση μεγάλη αξία; Έχει μεγαλύτερη αξία να υποφέρουμε και να καταφεύγουμε σε προσωρινές λύσεις, από το να βρούμε τι θέλει να μας πει ο πόνος; Ναι, γιατί κάτι θέλει να μας πει. Μας οδηγεί στο να δούμε και να αντιδράσουμε διαφορετικά.

Κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι και πριν δούμε μόνο το αρνητικό , ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας : «για ποιον λόγο αισθάνομαι αρνητικά;» Χρειάζεται να διαχειριστούμε την κατάσταση οπότε γιατί να μην αποκτήσουμε τη συνήθεια να προσάπτουμε και κάτι θετικό, ακόμη κι αν αισθανόμαστε άβολα με αυτή την προσέγγιση.

Πάντα υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα, απλά εξαρτάται πόσο καιρό θα μας πάρει να το βρούμε. Το να βουτάμε κατευθείαν στα νερά της αρνητικότητας απλά θα παρατείνει τον πόνο και θα μας εμποδίσει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ώστε να βγούμε από το σκοτάδι.

Όλοι μας έχουμε ιστορίες πόνου. Δεν είστε μόνοι σας εκεί έξω. Έχουμε περάσει δύσκολα, έχουμε χάσει πολλά , έχουμε αποτύχει, έχουμε ηττηθεί. Ας το δούμε αυτό σαν μια δοκιμή να προσθέσουμε μεγαλύτερη αξία στην μοναδική και ιδιαίτερη ύπαρξή μας. Ας χρησιμοποιήσουμε τον πόνο σαν σημείο αναφοράς ώστε να ανακαλύψουμε την αστείρευτη πηγή δύναμης που υπάρχει μέσα μας.

Να θυμάστε: όταν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στο σκοτάδι παρέα με την αρνητικότητα, δείτε το σαν ένδειξη ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο μάθημα που θα σας οδηγήσει στην εξέλιξη.

Σίγουρα μέχρι τώρα έχετε παρατηρήσει πως η αντίδραση στο τι σας συμβαίνει είναι αυτή που πυροδοτεί την αρνητικότητα. Γι αυτό σας λέω πως και Γίνεται και Μπορείτε να κάνετε τα πάντα καλύτερα. Εξαρτάται από εσάς και μόνο από εσάς. Γιατί όπως μου αρέσει να λέω : «o πόνος είναι αναπόφευκτος, το να υποφέρουμε όμως είναι επιλογή».

Για περισσότερα εργαλεία και λύσεις για την αρνητικότητα πατήστε εδώ

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ
«Life Coach Γυναικών»
Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ