Αδενομύωση: Όλες οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν τι είναι…

0

Υπάρχουν πολλά που ως γυναίκες δεν ξέρουμε, όμως, θα πρέπει να μάθουμε. Ένα απ’ αυτό είναι η αδενομύωση καθώς και η συσχέτισή του με την υπογονιμότητα και τις εκτρώσεις.
Τι είναι η αδενομύωση; Η αδενομύωση είναι όταν μέρος του ενδομητρικού ιστού (η επένδυση της μήτρας) αρχίζει να διεισδύει στα μυώδη τοιχώματα της μήτρας, η οποία αρχίζει και μεγαλώνει. Η αδενομύωση μπορεί να οδηγήσει στην διεύρυνση της μήτρας, και να την κάνει ακόμα και 2 φορές μεγαλύτερη.

Η διεύρυνση της μήτρας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αισθητή ή μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα τα οποία μπορεί να κυμανθούν από ήπια μέχρι και πολύ σοβαρά.

Τι είδους συμπτώματα;
Η επίπονη περίοδος μπορεί να είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. ‘Οσο μεγαλώνει η γυναίκα μπορεί να γίνεται χειρότερος ο πόνος.
Η μεγάλη ροή αίματος κατά την περίοδο.
Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.
Πρήξιμο στην κοιλιά.
Το κακό είναι ότι η αδενομύωση είναι πολύ δύσκολο να διαγνωσθεί. Αφού αυτοί οι έντονοι πόνοι και τα υπόλοιπα συμπτώματα θεωρούνται φυσιολογικά.

Πόσο συχνή είναι η αδενομύωση;
Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, είναι και δύσκολο να αποκτηθεί ακριβής εικόνα για το πόσες γυναίκες έχουν επηρεαστεί.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, 1 στις 10 γυναίκες θα έχουν αδενομύωση. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction διαπίστωσε ότι ήταν διαδεδομένη στο 20% των γυναικών στην μελέτη. Έτσι, ναι θα μπορούσε να είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζουμε.

Ποιές είναι οι αιτίες της αδενομύωσης;
Δεν υπάρχει γνωστή αιτία της νόσου, αν και η Mayo Clinic σημειώνει ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου. Μερικές απ’ αυτές είναι η προγενέστερη χειρουργική επέμβαση της μήτρας, ο τοκετός και η μέση ηλικία. Η αδενομύωση απαντάται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40 με 50 ετών.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;
Τα αντισυλληπτικά συχνά συνταγογραφούνται για να βοηθήσουν να ρυθμιστεί ο κύκλος της γυναικάς καθώς και κάποια φάρμακα για τον πόνο. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν μια υστερεκτομή για να ανακουφιστούν από τον πόνο (αλλά αυτό απέχει πολύ από τον κανόνα).

Μπορεί η αδενομύωση να επηρεάσει την γονιμότητα;
Ενώ υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι η αδενομύωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας, υπάρχουν γιατροί που υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις διαγνωστεί με την πάθηση και θέλεις να συλλάβεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς, ούτε να υποθέτεις ότι δεν είσαι σε θέση να το κάνεις.

Αλλά όπως και με όλα τα θέματα ή με τις ανησυχίες μας θα πρέπει να μιλάμε πάντα με τον γιατρό μας.

ipop.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...